Spørsmål & svar

Jeg er redd for at om jeg gir opp og blir glad i mat, så vil det føre til ekstra kg.
Dato: 1.mars 2024

Jente/kvinne, 

25 år

Heisann, Jeg er en som har vært glad i å trene, men har slitt lenge med mat. Dette går mest på overspising. Det har liksom ikke gått på at jeg har blitt overvektig, men vekten kan svinge veldig. Det plager meg også i den forstand at sosiale settinger som innebærer mat oppleves stressende. Kropp er vanskelig. Humøret er svingende, og magen kan være veldig vond. Jeg har prøvd å skrive matdagbok, men har ikke helt fått til å slutte med kaloritelling. Opplever også at når jeg tillater meg å spise uten å telle, så vil jeg bare overspise. Jeg har søkt om å få plass på dps for behandling, men har fått avslag. Kan selvsagt klage, men når helsevesenet er presset, så må de kanskje prioritere de som er sykere. For min del så går dette veldig utover livskvaliteten. Jeg har nok et ønske om å være 3-4kg mindre enn jeg er nå, men iallfall ikke noe større. Er normalvektig. Jeg er redd for at om jeg gir opp og blir glad i mat og matlaging, så vil det føre til ekstra kg. Det vil kanskje føre til matglede, men at da vil jeg ikke vise kroppen min osv. Hvordan kan jeg få til å lage gode vaner for meg selg, og nyte mat i passe mengder, uten å ødelegge helt for meg selv?

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt, og så fint at du vil dele disse tankene du har rundt mat og kropp. Så leit å høre at du fikk avslag, når du har tatt det steget om å søke hjelp. For meg høres det ut som at dette er slitsomt og vondt for deg, og jeg tenker at du fortjener å få hjelp og støtte. Jeg skal forsøke å svare på det du spør om, og gi litt informasjon om hva ROS kan tilby. Håper det kan være til hjelp for deg videre.

Du forteller om at du lenge har slitt med mat, og at det går mest på overspising. Videre at dette påvirker deg mye i sosiale settinger, at det påvirker i stor grad livskvaliteten din. Det at du selv anerkjenner at dette er problematisk, tenker jeg er et veldig viktig og bra steg på veien mot at dette skal bli bedre for deg. For å få gjort noe med et problem er det ofte viktig å forstå problemet bedre. Som f.eks. hva er det som gjør at du overspiser, og hva er det som opprettholder det. For mange kan det å prøve å gå ned i vekt, og spise for lite gjennom dagen skape et fysisk og psykisk behov for å overspise. Det å spise regelmessig og nok mat er ofte en god ting å starte med, og hjelper mange til å overspise mindre. Strenge regler om hva en kan og ikke kan spise er også noe som påvirker mange negativt, og kan trigge overspising. Så det er viktig å jobbe med aksept for alle matvarer.

Du skriver at du er redd for at dersom du "gir opp", og blir glad i mat, så vil det føre til ekstra kg. Her undrer jeg meg litt over hva du legger i det å gi opp. For mange som strever med overspising og vanskelig forhold til mat og kropp, så kan atferd rundt mat ofte bli veldig enten eller. Enten er man veldig "flink" til å spise på en viss måte, og for mange kan det innebære å være restriktiv og ha mange regler. Ved brudd på noen av disse reglene, kan mange oppleve som et stort nederlag med påfølgende skam, som videre kan føre til trang til å overspise for å slippe å kjenne på det og ikke minst opplevelse av å miste kontroll.

Mange kan synes at det kan virke skummelt å skulle legge bort regler, og/eller gi slipp på gamle tanker rundt mat og vekt. Det er ikke uvanlig at tanker som "jammen da kommer jeg hvertfall til å overspise, eller miste kontroll" kan dukke opp. Men det å jobbe med sitt forhold til mat og kropp, vil på sikt gi mer opplevelse av kontroll og frihet, og ikke motsatt. Det høres ut som at du savner å kjenne på mer matglede, og ønsker mer av dette. Å søke mer matglede og tilstedeværelse i måltider er kjempe fint for å jobbe med forhold til mat og overspising. 

Som jeg nevnte i starten er det også viktig å utforske om det er noe spesielt som gjør at du overspiser. Kan det handle om følelser? Selvfølelse? Dette er vanskelig området å bli kjent med helt på egenhånd, og kan være fint å søke mer hjelp. Du er velkommen til å benytte deg av ROS sitt rådgivningstilbud enten på chat eller i individuelle samtaler (fysisk på våre sentre eller digitalt over video). ROS tilbyr også kurs i mindful self compassion og mindful eating som kan være nyttig for mange. 

Jeg vil også kommentere litt rundt det avslaget. Det kan hjelpe å klage på avslag hos dps. Avslag kan ofte handle om manglende informasjon i henvisning. Kanskje legen din, eller noen rundt deg, eller en rådgiver i ROS kan være til hjelp for å finne ut om det er noe mer som bør komme frem i henvisningen. 

Håper noe her kan være til hjelp for deg. 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS. 

ROS

NESTE AKTIVITETER

20. april 2024
Tyrkia
Sterkere sammen (fulltegnet)
22. april 2024
Tromsø
Introduksjon i mindfulness: Finn roen med ROS
2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.