Spørsmål & svar

Jeg MÅ snakke med noen som kan dette snart, fordi jeg føler ingen forstår meg
Dato: 1.mars 2024

Jente/kvinne, 

18 år

Hei. Har flere spørsmål/problemstillinger
Jeg begynte på medisinen «wegovy» i desember, som skal hjelpe med vektnedgang. Har vært overvektig i mange år, og føler jeg alltid har hatt et usunt forhold til mat og kropp.
Jeg er kjempe takknemlig for muligheten til å begynne på wegovy, og så langt har jeg gått ned 7 kilo. Men jeg synes det er vanskelig å ha gått fra en som spiser store måltid, mye usunn mat, godteri i store mengder og noen ganger så mye at jeg kastet opp, til at jeg nå nesten ikke kjenner på sulten, 1 brødskive holder fra 09-18 og jeg kan fortsatt føle meg fin. Spiser rundt 2 måltid om dagen, noen ganger mer fordi jeg sliter med overspising og da kan det bli såppass mye at jeg spyr. Lurer på om jeg begynner å bevege meg i den andre retningen, altså at jeg ikke spiser nok? Skjønner jo selv at 2 måltid om dagen ikke er nok, men er vanskelig når man går rundt litt småkvalm, og siden jeg sliter såppass med mat og kropp, tenker jeg jo at det er bra å spise så lite…

Over til en annen ting jeg sliter med som jeg føler ingen andre gjør, er at jeg føler på et slags «eierskap» over mat. Hvis jeg lager middag til familien gjemmer jeg bort litt ekstra slik at jeg har rester til neste dag. Fordi hvis jeg ikke gjør det, spiser noen andre «min andel» av maten, og jeg blir sur/frustrert/lei meg. Føler dette ikke er normalt, og kan tenke på det i flere uker etterpå og angre på at jeg ikke gjemte litt eller tok litt mer på tallerkenen (dette fører som oftest til at jeg overspiser) Blir så sint på de som tar «min andel» selv om de ikke fortjener det.

Her om dagen fikk jeg skikkelig cravings på iskrem, og det resulterte i et angstanfall fordi jeg sa at jeg ikke kunne ha det, men så hadde jeg så lyst. Til slutt klikket det inni meg. Så synes jeg det er så frustrerende at jeg reagerer så sterkt på mat/søtsaker.

Og i tillegg føler jeg på håpløshet fordi jeg søker om hjelp til spiseforstyrrelser, men får avslag. Jeg MÅ snakke med noen som kan dette snart, fordi jeg føler ingen forstår meg. Og det er så vanskelig å gå gjennom en så stor livsstilsforandring uten å ha noen å snakke med samtidig. Så gruer jeg meg til eventuelle reaksjoner fra venner/familie og kommentaren på vektnedgangen min. Å gå fra «er det ikke nok mat nå?», til «er du mett allerede?» på bare 3-4 måneder er så rart og som sagt, jeg vil ha noen å snakke med om dette.

ROS svarer

Hei,

og takk for at du skriver til oss. Så fint at du får satt ord på alt dette. Det er ikke rart at du kjenner et behov for å få snakket med noen i det du gjennomgår akkurat nå. Jeg ønsker å kommentere det du forteller om her, og håper at det kan være til hjelp for deg.

Det første du forteller om, er denne medisinen du nå har fått. Jeg tenker også at det er behov for oppfølging, spesielt med det du beskriver om utfordringene dine rundt mat og kropp. Du har også søkt mer hjelp hos DPS, og dessverre fått avslag. I enkelte tilfeller, kan en henvisning være mangelfull og ikke beskrive omfanget av utfordringene. Så kanskje det er mulig å få snakket med legen din igjen og se om det kan stemme. At det er mer som kunne blitt tatt med i henvisningen, og dermed fått dette med i en eventuell klage på avslaget.

Du forteller også om bekymring rundt hvordan dette med at du spiser mindre, kan ende opp. At du er redd det kan gå i en annen retning, og da tolker jeg det som at det kan bli problemer med å ikke klare å spise nok på sikt. Dette er bra du tar opp, og viktig at det ikke blir en slik utvikling.

Du forteller også om ulike situasjoner som kan oppstå. Dette med at du kan gjemme bort mat, og hvordan dette preger tankene dine og kan by på mye frustrasjon og noen ganger trigge til overspising. Jeg forstår at det ikke er lett, og at dette kan være en del av spiseproblematikken, som for mange kan komme til uttrykk på mange ulike måter. Du forteller også om hvordan du kan reagere på mat og søtsug, og det forstår jeg kan oppleves som veldig frustrerende.

Du uttrykker et stort behov for å få snakket med noen som kan dette, og det er veldig forståelig og viktig. Vi i ROS ønsker at alle som har et problematisk forhold til mat, kropp og vekt skal få noen å snakke med og få riktig hjelp. Vi tilbyr gratis rådgivningssamtaler hos oss. Det er ikke behandling, men samtalene kan fungere mer som støtte og veiledning. Du kan lese mer om samtaletilbudet vårt her.

Om du ønsker å snakke mer med en rådgiver i ROS, kan du også benytte deg av rådgivning på telefon og chat.

Håper at dette kan bidra til at du vil få den hjelpen du har behov for.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.