Spørsmål & svar

Hvordan bli kvitt søtsuget?
Dato: 6.mars 2024

Jente/kvinne, 

39 år

Hvordan bli kvitt søtsuget? Råd om hva som kan erstatte sjoko/smågodt og bli min nye «venn» på kveldene.. Eller skal man gå for full detox?

ROS svarer

Hei, og takk for at du tar kontakt med oss. Du lurer på hvordan du kan bli kvitt søtsuget ditt på kveldene. Det er mange som strever med søtsug, og da særlig på ettemiddag og kveld er det mange som beskriver at de kjenner på et behov for noe godt.

Du søker råd om hva godteriet kan erstattes med, men du lurer samtidig på om du heller skal gå for full detox. Med detox så tolker jeg det slik at du vurderer å kutte ut godteri helt.  Mange sliter med en «enten eller « tankegang. Jeg skjønner godt at du kan være fristet til å tenke slik, men det vil antakelig ikke løse din utfordring. Vi i ROS har den tilnærmingen at ingen mat er forbudt, og skal måtte kuttes helt. All mat er lov, også godteri. Det mengdene og vanen man har som kan være fint se litt nærmere på.

Det kan være ulike grunner til at man kjenner denne trangen på kveldstid. Jeg vet ikke om dette gjelder for deg, men mange bruker mat, og da gjerne godteri, som en måte å håndtere stress, uro eller vanskelige følelser. Sånn helt konkret, kan det være fint å stille seg selv noen spørsmål:

  • Når oppsto denne vanen med å spise smågodt på kveldene?
  • Kan det være et behov du har fordi du har spist for lite tidligere på dagen?
  • Kan det hende at du ubevisst bruker godteri som en mestringsstrategi for å roe ned etter en stressende dag?
  • Skjer dette hver kveld, eller er det noen typiske triggere eller situasjoner som utløser denne trangen hos deg?

Det er vanskelig å gi noe fasitsvar på hvordan du skal bli kvitt ditt søtsug. Søtsug kan for noen signalisere et udekket følelsesmessig behov. Kan det være noe i dette for deg? Om du trenger å prate mer med noen rundt dette, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss på chat, eller  undersøke mulighet for individuelle samtaler med en rådgiver.

Håper dette svaret kan være til hjelp for deg.

Mvh Rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.