Spørsmål & svar

Jeg er bekymret for min søster, som er blitt veldig opptatt av å være sunn, og har fått dårlig humør.
Dato: 23.januar 2024

Jente/kvinne, 

16 år

Hei, søsteren min på 15 år har nettopp lært om ernæring på skolen i mat og helse. Hun går i niende klasse. Jeg har lagt merke til at hun i det siste har blitt veldig sunn, litt for sunn. Sånn har ikke spist noen godteri eller dessert på noen uker, og lite ost og smør. Hun nektet å bruke fløte i en rett og brukte melk i steden for. På tacoen hadde hun bare grønnsaker. Dette er ulikt henne. Hun er allerede svært tynn, men vet ikke noe om vekten hennes. Hun har også vært ganske sur på meg i det siste, av ukjente grunner, og ignorerer meg hele tiden. Jeg begynner å bli veldig bekymret for henne. Jeg vet ikke hva jeg kan gjøre, spesielt siden hun aldri snakker til meg mer. Jeg savner henne masse. Kan det hende at hennes dårlige humør er påvirket av lite energi fra maten? Hvordan kan jeg hjelpe henne?

ROS svarer

Hei og takk for at du tar kontakt med oss.

Så fint at du bekymrer deg for din søster, det viser at du bryr deg om hvordan hun har det. Du merker også at hun har endret seg i væremåte den siste tiden. For noen, så kan det å ikke få i seg nok mat påvirke humøret. Tror du dette kan være en forklaring på hvorfor hun er sur?

Det å ta kontroll over maten kan også være en måte å håndtere andre ting i livet på som er vanskelig. Vet du om det har skjedd noe i det siste som har vært vanskelig for søsteren din?

 Jeg kan ikke si med sikkerhet, men det kan være at din søster er i ferd med å utvikle et usunt forhold til mat. Dette vil kunne ta mye energi og krefter, og hun vil kunne ha lite energi  til annet. Hvis hun strever med dette, kan det også påvirke hennes forhold til andre.

Du lurer på hvordan du kan hjelpe henne. Det kan være en ide å snakke med henne om din bekymring, og si at du bryr deg om henne. Vær forberedt på avvisning, og å kanskje bli møtt med sinne og irritasjon, fordi du blander deg. Da kan det være lurt å avslutte, og heller prøve på nytt en annen dag. Det kan også  være en ide å dele din bekymring med foreldre eller andre du kjenner deg trygg på.  Kanskje dine foreldre ønsker å ta denne praten med din søster, hvis de også synes dette er noe å bekymre seg over? Du kan gjerne vise de spørsmål og svaret du har fått her hos oss.

På nettsidene våre har vi tips til hvordan denne bekymringssamtalen kan gjennomføres. Her er link til denne: Bekymringssamtalen

Håper dette ga deg noen svar. Du kan også kontakte oss på chat eller telefon, hvis det er noe mer du lurer på, og vil snakke med en rådgiver.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.