Spørsmål & svar

Hvorfor kan jeg ikke bare være normal, tynn og fin jente uten problemer med mat?
Dato: 30.januar 2024

Jente/kvinne, 

15 år

Hei, jeg er en jente på 15 år og har slit med mat og kropp i 2 år. Vet egt ikke helt hvordan det begynte, jeg bare begynne å telle kalorien for å bli tynn. Jeg har altid være på den større siden. Så jeg begynte å telle kalorier å trene hver dag, holdt på med dette i ca. 0,5 år før sommerferien. Så la jeg på meg alt jeg hadde midten under sommeren, så var det på igjen om høsten og våren igjen. Det var også perioder der jeg fastet i tillegg til å teller kalorien. Veide meg hver morgen også. Etter hvert etter en periode med med å være veldig streng endte det opp med at jeg overspiste masse masse og spiste MYE raskt. Etter en sånn hendelse ville var jeg endå strengere neste dag. Så sommeren 2023 sluttet jeg å telle kalorien og faste og veie meg hverdag. Siden det har det bare gått nedover. Har overspist nesten hverdag siden og lagt på meg 10+ kg, hater kroppen min mer en før og griner mye mer en før. Har nettop begynne å snakke med noen fra BUP, men vet ikke hva hvordan jeg skal gjøre det de sier. Begynte å faste igjen 1.01.2024, jeg faster 18 timer og spiser 6 timer, men hvergang det e tid for å spise overspiser jeg. Har bare lyst til å se bra ut, hater å se meg selv i speilet, hater å kle meg i annen en hettegenser og joggebukse. Hater meg selv. Hvorfor klarer eg ikkje slutte å spise? Hvorfor kan jeg ikke bare være en normel tynn, fin jente uten problemer med mat. Plis trenger hjelp

ROS svarer

Hei, 

og takk for at du skrive til oss. Det høres ut som at du gjennom lang tid har hatt det vanskelig med forholdet ditt til mat, kropp og vekt. Jeg forstår med alt du forteller her, at du har forsøkt mange ulike ting, og at du nå strever aller mest med overspising. Det er vondt å lese at du hater deg selv, og at du har slike tunge tanker om deg selv. Så bra at du setter ord på alt dette, og på den måten åpner opp for å kunne få litt støtte i det du står i. Du spør om hvorfor du ikke klarer å slutte å spise, og uttrykker et ønske om å ikke ha problemer med mat. Jeg ønsker å kommentere det du skriver, og håper at svaret mitt kan være til hjelp.

Jeg er glad for å høre at du har startet med samtaler i BUP, selv om du kjenner at det er vanskelig å gjøre det de sier. Det kan være vanskelig å bryte ut av enkelte spisemønstre, og det vil ta tid før man gjerne ser bedring. Men jeg ønsker å understreke at det er mulig å få et bedre forhold til mat, men de fleste har behov for hjelp og støtte over tid for å klare dette. Og det er jeg glad for å høre at du allerede er i gang med.

Jeg får et inntrykk av at du overspiser mest i perioder hvor du faster og skal spise igjen. Stemmer dette?

Mange som strever med overspising, kan få et litt uheldig mønster, hvor de faster for å prøve å spise mindre, men ender som oftest opp med å overspise og føle at de mister kontrollen. Det kan være veldig ulikt hvordan dette kommer til uttrykk, men for de fleste kan det å gå lenge uten å spise bidra til en sterk sult og når man først da spiser, er det lettere å overspise. Har du snakket med de på BUP om at du faster?

Vi pleier å gi råd om å ikke gå alene med tankene og følelsen man har knyttet mat. Det høres ut som du allerede er åpen med de rundt deg. Og det er bra. Det er nok viktig å fortsette med nå som du har samtaler hos BUP. Videre kan det hjelpe å spise regelmessig og nok mat gjennom dagen og ikke la det gå mer enn 3-4 timer mellom hvert måltid. Altså forsøke å vende seg av fastingen. Dette kan bidra til å dempe trangen til å overspise, da den fysiske sulten kan stilne på en annen måte, enn når man faster. Men jeg tenker at jeg ikke skal gi for mange råd, ettersom du allerede er i samtaler hos BUP, og gjerne får god og viktig hjelp der du er.

Har dere snakket om hvilken funksjon maten kan ha i livet ditt? Kanskje det kan være fint å snakke om alt dette med behandleren din, og få litt mer hjelp til å forstå bedre hvorfor maten kan ha blitt en måte å håndtere følelser på? 

Mange har behov for å snakke med noen om hvordan de opplever behandling. Har du noen du stoler på, som du kan prate med om det du har skrevet om her? De fleste har behov for ekstra støtte i en slik periode. Om du ønsker å prate mer med en rådgiver i ROS også, er du hjertelig velkommen til å skrive med oss på vår anonyme chat. Det kan være godt å ikke føle seg så alene om det man går gjennom, og få oppleve at man blir forstått. 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.