Spørsmål & svar

Dato: 23.februar 2024

Jente/kvinne, 

44 år

Jeg klarer ikke å la være å trene, trener mye, og føler at jeg mister kontrollen og får dårlig samvittighet når jeg spiser etterpå. Får også dårlig samvittighet for å ikke trene... Jeg spiser egentlig det meste av mat, men føler at jeg må trene for å ikke legge på meg. I tillegg har jeg en veldig stressende jobbsituasjon, og på jobb går det i mye kaffe og sjokolade for å komme meg gjennom dagen. Jeg klarer ikke å sette spiseforstyrrelsen i en kategori, men er det egentlig bulimi jeg har? Hva kan jeg gjøre med dette når jeg ikke kan oppsøke profesjonell behandling?

ROS svarer

Hei,

Så fint at du tar kontakt her. Det høres slitsomt ut for deg å ha det slik som du forklarer at du har det, håper svaret her kan være til hjelp for deg.

Du skriver at du trener veldig mye og får dårlig samvittighet når du spiser. Har du hatt det slik lenge? Er det noe spesielt som har skjedd som har gjort at det har blitt slik? For noen kan det være sånn at det er andre ting i livet som er vanskelig, som man kanskje ikke helt vet hvordan man skal håndtere og det går derfor utover trening og mat. Om en kjenner at dette tar stor plass i livet og påvirker livskvaliteten negativt så vil jeg råde deg til å snakke med noen om det, for dette skal du ikke trenge å gå med alene. Om du kjenner at du er bekymret for om det kan være bulimi så vil jeg råde deg til å gå til fastlegen din å snakke om dette, de har medisinsk kompetanse og kan sette slike diagnoser. For noen så kan det å få en diagnose også bidra til at en får riktig hjelp. Du skriver også at du ikke vet hva du kan gjøre når du ikke kan oppsøke profesjonell hjelp. Her blir jeg nysgjerrig på hva det er som gjør at du ikke kan det?

Om du ønsker å snakke mer om dette med en rådgiver her i ROS, så har vi både rådgivningstelefon og en anonym chattetjeneste der en kan ta kontakt.

Håper svaret var til hjelp for deg,

Med vennlig hilsen Rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

22. april 2024
Tromsø
Introduksjon i mindfulness: Finn roen med ROS
2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.