Spørsmål & svar

Hvordan få motivasjon til å trene ordentlig?
Dato: 12.mars 2024

Jente/kvinne, 

18 år

Jeg klarer ikke gå ned i vekt. Prøver å spise en gang om dagen, og kvitter meg med kaloririk mat om jeg ikke kan unngå å spise den, men går fortsatt ikke ned i vekt. Vet at jeg burde kombinere det med mer trening, men orker stort sett ikke mer enn gåturer. Hvordan får jeg motivasjon til å trene ordentlig?

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt her. Du lurer på hvordan du får mer motivasjon til å trene ordentlig. Samtidig forteller du om at du spiser bare en gang om dagen, og kvitter deg med mat innimellom. For meg høres det ut som at dette med mat ikke er helt enkelt for deg. Det å ta kontroll over mat og vekt, kan for noen starte som et litt uskyldig prosjekt for å gjøre noe "bra" for seg selv, og etterhvert bikke over til å bli noe mer problematisk. Det er ikke uvanlig at man i starten kan både kjenne på mestring og kontroll, og da kan det også være vanskelig å selv se at noe er blitt problematisk. Men slik du beskriver dette nå, så tenker jeg at det er viktig at du ikke går alene om dette. Har du noen du kjenner deg trygg på som du kan snakke med om dette? En venn eller noen i familien? For noen kan også helsesykepleier være en fin person å snakke med dette om, eller legen. Du er også velkommen til å snakke med ROS, kanskje vår anonyme chat kan være et sted å starte? 

Det er ikke rart at du ikke orker så mye mer enn gåturer ettersom du får i deg lite næring, og kvitter deg med maten innimellom. Å spise så lite og kaste opp mat over tid, er veldig uheldig for kroppen. Kroppen trenger også jevnlig påfyll for at den skal ha energi til å trene. Jeg vet ikke hvordan dette er for deg, men for mange som kjenner at tanker om mat, kropp og vekt tar veldig stor plass, så kan trening bli mer tvangspreget i perioder, noe som verken er motiverende eller gir treningsglede. For å finne tilbake til både motivasjon og treningsglede vil jeg råde deg til å heller snakke med noen om ditt forhold til mat, vekt og trening. Det kan være utrolig slitsomt og utmattende å gå med slike tanker alene over tid. For de aller fleste så handler også et slikt fokus på mat og vekt ofte om noe mer enn bare et ønske om å gå ned i vekt. Det kan være et behov for å føle kontroll, mestring eller for å slippe å kjenne på ubehagelige følelser. Det er mulig å få det bedre, men de fleste trenger hjelp og noen å snakke med for at det skal bli bedre. 

Håper svaret mitt her kan være til hjelp for deg videre. 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS. 

ROS

NESTE AKTIVITETER

22. april 2024
Tromsø
Introduksjon i mindfulness: Finn roen med ROS
2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.