Spørsmål & svar

Kleint å spise foran folk
Dato: 11.mars 2024

Jente/kvinne, 

15 år

Føler at det er kleint å spise forran folk. Det gjør at jeg heller velger å ikke spise i skoletiden, hva kan jeg gjøre?

ROS svarer

Hei, og takk for at du tar kontakt med oss.

Det høres ikke noe greit ut for deg å ikke spise i skoletiden, kroppen trenger mat gjennom dagen for å kunne være opplagt og ha nok energi til å henge med. Du velger å ikke spise i skoletiden fordi du synes det er kleint.

Det er vanskelig for meg å komme med noen konkrete råd til hva du kan gjøre, da du ikke gir meg så mye informasjon. Siden du kontakter oss i ROS, så får jeg noen tanker om at du kanskje har et litt anstrengt forhold til mat og kropp? Dette blir bare gjetting fra min side, men mange som strever med vanskelige tanker rundt mat og kropp, kan synes at det å spise sammen med andre blir en utfordring. Det at du kjenne det er kleint å spise foran folk, gjelder dette uansett, eller er det forskjell på hvem du spiser sammen med? Mange kan kjenne på at det er ubehagelig, og føle på det at man blir observert når man spiser ute blant folk. Dette er ofte annerledes når man er hjemme, og i «trygge» omgivelser.

Hva er det som gjør at du synes det er kleint? Har du eks. hatt noen negative opplevelser knyttet til det å spise sammen med andre? Har du hatt det slik lenge, eller er det noe som har kommet nylig?

Det er ikke sikket at dette gjelder for deg, men for noen, så kan det å bytte skole, eller skifte miljø gjøre at en slik ting som spising plutselig kan oppleves som en utfordring. Dette kan ha sammenheng med at man plutselig spiser sammen med «nye» mennesker man ikke er vant til å omgås. Mange kan da oppleve å bli ekstra selvbevisst, og føle at andre følger med. Mest sannsynlig så er de mest opptatt av seg selv, og ikke av å følge med på andre.

Jeg vet ikke om dette svaret var til hjelp for deg, det hadde kanskje vært fint for deg å få snakke med noen om denne utfordringen. Det kan være helsesykepleier på skolen, eller noen andre du stoler på. Du kan også kontakte oss på vår anonyme chat  https://nettros.no/chat/, her vil du treffe en av våre rådgivere.

Mvh rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.