Spørsmål & svar

Kan jeg få hjelp med mine spiseforstyrrelser?
Dato: 22.mars 2024

Gutt/mann, 

14 år

Kan jeg få hjelp med mine spiseforstyrelser? siden starten av 8.klasse så stoppet jeg å spise fordi jeg er redd for hvordan folk ser på meg og hvordan jeg spiser og hva folk tenker om meg. Vi har en annen gutt i klassen som virker som ikke bryr seg om det folk sier til han men dem "mobber" han for hvor mye han spiser og hva han drikker og det. Jeg blir selv mobbet og har blitt kalt alt fra feit til gris og dette har gjort hvordan jeg ser på megselv værre. Dette gjør også at jeg får mer problemer med å spise. vi har mat og helse og da drar jeg før de andre rekker å sette seg for å spise fordi det er ubehagelig å være med andre mens dem spiser og alt sammen gjør så at jeg blir mer mobbet og blir sur. Har snakket med både lærere og bup men det hjelper ingenting kan jeg gjøre noe?

ROS svarer

Hei, og takk for at du skriver til oss. Så vondt å høre at du har blitt og fortsatt blir mobbet. Jeg kan tenke meg at det må være fryktelig vondt, og at dette kan påvirke deg og den frykten for hva andre måtte tenke om deg. Det kan ikke være greit å ha det slik. Jeg er lei meg for å høre hvilke kommentarer du får på kroppen din og hvordan dette har preget deg.

Du lurer på om du kan få hjelp med spiseforstyrrelsen din. Så bra at du ønsker det selv. Jeg ønsker å kommentere litt det du skriver her, og si litt om hva som kan være lurt å gjøre i ditt tilfelle hvor du ønsker mer hjelp.

Du forteller at du har sluttet å spise i 8. klasse, i frykt for hva andre kom til å si. Det samme gjelder når det er tid for å spise når dere har mat og helse. Jeg forstår at du ikke ønsker at det skal være slik, og at du har behov for mer hjelp. Så bra at du har fortalt både lærere og BUP hvordan dette er for deg. Det er leit å høre at du ikke opplever at det hjelper, eller at du får mer hjelp med forholdet ditt til mat.

Det første jeg da lurer på, er om du har noen å snakke med i BUP, Og hva du får hjelp med der? Noen ganger, kan det å få hjelp med andre ting som er vanskelig, bidra til at det kan bli bedre å jobbe med spiseforstyrrelsen. Men det er ofte viktig med spesifikk hjelp med spiseforstyrrelsen også. Så det å snakke om både hvordan du har det, men også hvordan spiseforstyrrelsen er for deg, er viktig begge deler.

Jeg får et inntrykk av at du har behov for å bli forstått og at du skal oppleve at du blir tatt på alvor. Noen ganger når vi skal ta opp slike ting, så kan det bli vanskelig å få frem akkurat hvordan det er, mens man sitter i en samtale med en behandler. Så kanskje det å skrive det ned, kan gjøre at det er lettere å få frem det du selv ønsker å si? Noen velger å gi det til behandleren sin, så kan hen lese.

Jeg ønsker også å si at du er hjertelig velkommen til å skrive mer med oss på vår anonyme chat. Da kan du skrive litt mer om hvordan situasjonen din er, og hva du allerede har forsøkt å gjøre. Og kanskje du kan få litt mer konkrete råd. Mange har også bare behov for å snakke med noen og få satt litt ord på hvordan de har det. Ofte kan det hjelpe å bare få satt litt ord på ting man kanskje går og bærer på alene. For mange er det fint at det er anonymt, da kjennes det tryggere å dele ting som kan være vanskelig å snakke om. Det kan hjelpe å få sortert litt tanker og følelser og bli møtt med forståelse og støtte.

Håper at dette kan være til hjelp, og at du vil oppleve å få den hjelpen du trenger.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

22. april 2024
Tromsø
Introduksjon i mindfulness: Finn roen med ROS
2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.