Spørsmål & svar

Legen sa at de problemene jeg kjenner på vil gå over etter hvert som kroppen blir vant til det. Vet at jeg ikke vil klare å stoppe uten hjelp
Dato: 14.mars 2024

Jente/kvinne, 

21 år

Hei, det siste året har jeg slitt veldig med mat. Det har blitt til noe jeg konstant tenker på, og planlegger ofte i flere dager i forveien på hva jeg skal spise de ulike dagene, om denne planen ikke går som planlagt blir ofte hele uken ødelagt. i tillegg til dette må jeg gå mellom 15-20k skritt hver dag, men helst opp mot 25-30k for at jeg skal være fornøyd. Jeg er klar over at jeg har et problem og trenger hjelp, da jeg har begynt å kjenne at kroppen svikter mer og mer som følge av at jeg har gått såpass ned i vekt, som følge av trening men og fordi jeg ikke klarer å spise mer enn 1300-1500 kalorier til dagen. Jeg gikk til legen og spurte om hjelp, men fikk bare beskjed om at alt så bra ut og at de problemene jeg nå kjenner på kommer til å gå over, etter hvert som kroppen blir vant til det, vet ikke hva jeg skal gjøre, vet jeg har et problem, men vet og at jeg ikke vil klare å stoppe uten hjelp…

ROS svarer

Hei,
og takk for at du skriver til oss. Så bra at du setter ord på hvordan dette er for deg, og søker mer hjelp. Jeg forstår med det du forteller her, at dette må være veldig tungt og slitsomt for deg, og at det er behov for mer hjelp for å komme deg ut av. Så leit å høre at legen din ikke forstod alvoret, da du fortalte om det. Jeg ønsker å si litt om hva som kan være lurt å gjøre i slike tilfeller, og håper at det kan være til hjelp for deg.

Det første jeg ønsker å si, er at det krever mot å ta slikt opp med legen. Det er for mange et viktig steg mot å komme seg ut av det. Mange kan synes at det er veldig vanskelig å sette ord på hvordan dette er, og kan noen ganger være grunnen til at man ikke får helt frem alvoret i egen situasjon. Jeg vet ikke om du fortalte alt du har skrevet om her, men jeg tenker at det skulle være nok til at legen din burde forstått alvoret og henvist til videre hjelp. Men ettersom du ikke ble tatt på alvor første gang, vil det være viktig å forsøke igjen.

Dersom ikke alt du beskriver her ble tatt opp hos legen din, vil det være et godt sted å starte. Skriv gjerne ned i detalj hvordan dette er for deg, og hvordan dette går utover hverdagen din, kroppen din og tankene dine. Hvor mye aktivitet du føler du må være i, og hvordan forholdet ditt til mat er og at dette er noe du vet du ikke klarer å komme deg ut av på egen hånd. Mange velger å be legen lese det man har skrevet, når det er tema som er spesielt krevende å ta opp. Men det ser man selv hvordan man bruker det.

Dersom du blir møtt på samme måte, kan du be om en annen leges vurdering av saken. Derfor kan det være lurt å ha det skriftlig, slik at det er din beskrivelse av situasjonen din som blir vurdert.

Jeg forstår at det kan være en ekstra påkjenning å skulle gå tilbake til legen og ta dette opp på nytt. I noen tilfeller, kan det være aktuelt å bytte lege, eller å gå til en helsestasjon i kommunen. De kan i noen tilfeller henvise til behandling, eller sende en anbefaling til legen man har om at behandling er nødvendig.

Jeg får et inntrykk av at du går alene med dette, og at kanskje ikke dine nærmeste vet helt hvordan dette er for deg? Man har ofte stort behov for mye støtte i en slik situasjon og spesielt når man skal i behandling. Jeg vil derfor oppmuntre deg til å fortelle noen du stoler på om dette også, dersom du allerede ikke har gjort det. For noen kan det være en ekstra støtte å ha med seg noen til en slik legetime. Da kan de enten vente utenfor, eller bli med inn. 

Jeg ønsker å dele en episode fra podcasten vår, som gir utfyllende svar på hvordan håndtere ulike problemstillinger når det kommer til videre henvisning fra lege: Uforstyrra svarer - Legen sier jeg ikke er syk nok

Om du ønsker å snakke mer med en rådgiver i ROS, kan du skrive mer med oss på vår chat. Der kan man snakke om det du har behov for, og finne mer ut av hva vi kan hjelpe med også. 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.