Spørsmål & svar

Sliter med høy økning av fettmasse etter jeg kom meg opp fra undervekt. Spiser anbefalt for vektnedgang, men legger på meg mer og mer
Dato: 15.mars 2024

Jente/kvinne, 

23 år

Sliter med høy økning av fettmasse etter jeg kom meg opp fra undervekt. spiser anbefalt for vekt nedgang, men næringsrik mat, men legger på meg mer og mer i en usunn rettning. hva kan jeg gjøre?

ROS svarer

Hei,
og takk for at du tar kontakt. Jeg får et inntrykk av at du har hatt en undervekt, som du har kommet deg opp fra. Jeg blir da nysgjerrig på hva som har vært årsak til tidligere undervekt. Ettersom du tar kontakt her, får jeg en tanke om at det kan handle om en spiseforstyrrelse?

Du sier videre at du nå forsøker å gå ned i vekt, og at du spiser det som er anbefalt for vektnedgang. Du nevner også at du legger på deg i en usunn retning, og lurer på hva du kan gjøre. Ettersom du ikke sier så mye i dette spørsmålet, er det ikke så lett å vite helt hvordan situasjonen din er, og hva som kan være lurt å gjøre. Men ettersom du skriver til oss her, tar jeg utgangspunkt i at det kan være snakk om at den undervekten du forteller om kan ha kommet av en spiseforstyrrelse. Jeg ønsker derfor å si noe om hva man kan gjøre på bakgrunn av det.

For mange som har vært i behandling for anoreksi, kan vektøkning oppleves svært vanskelig. Og man har gjerne i utgangspunktet en overopptatthet av egen kropp, og kan derfor følge ekstra godt med på endringer som har skjedd i kroppen når man er kommet opp i normalvekt. Det kan for mange oppleves svært vanskelig å forholde seg til egen kropp på dette tidspunktet. Da kan man være ekstra sårbar for tilbakesteg.

I en slik fase i tilfriskning, vil det være veldig viktig å kunne prate med noen, om hvilke tanker man har om å gå ned i vekt igjen. Jeg vet ikke om det er slik for deg, og at dette er grunnen til at du nå spiser det som er anbefalt for å gå ned i vekt?

Dette er det ikke så lett å få tak på selv, og det er heller ikke lett å se selv at det er et problem, om man er veldig opptatt av at man vil gå ned i vekt og håper at det vil bidra til at man vil kjenne mindre på en uro man kanskje kjenner på.

Dersom du kjenner deg igjen i noe av dette, og at dette kanskje har blitt en ny problematisk måte å forholde seg til mat på, ønsker jeg å si at det er god hjelp å få. Det er mulig å komme ut av et slikt vanskelig mønster også. Men det er ofte behov for støtte og hjelp for å klare det.

Det kan være jeg har tatt helt feil her, og at du ikke opplever at det treffer. Om du ønsker å snakke mer om dette, og fortelle enda mer om hvordan dette er for deg, er du hjertelig velkommen til å skrive med oss på vår anonyme chat.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

20. april 2024
Tyrkia
Sterkere sammen (fulltegnet)
22. april 2024
Tromsø
Introduksjon i mindfulness: Finn roen med ROS
2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.