Spørsmål & svar

Jeg sliter med å være komfortabel med metthetsfølelse, og kjenner på enorm skam å være mett i sosiale situasjoner. Hvordan bryte dette?
Dato: 16.mai 2023

Jente/kvinne, 

30 år
Jeg sliter med å være komfortabel med metthetsfølelse, og har en historikk i 20-årene mine med anoreksi og etterhvert bulemi. Jeg holder alltid tilbake når jeg spiser slik at jeg aldri tillater meg selv å bli ordentlig mett. Det verste er utrygge sosiale situasjoner og mat - da jeg i slike situasjoner gjerne lar være å spise. Føler meg på en måte ikke "trygg" nok til å spise, og kan kjenne en enorm skam å være mett i sosiale situasjoner (jobb, venner osv.) hvor jeg føler meg utrygg, utenfor eller annet. Får lyst å bare flykte fra slike situasjoner, og dette tankesettet blir ofte verre når jeg har mye stress i jobben eller annet. Hvordan skal man bryte denne koblingen mellom mat og skam i sosiale settinger?

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt her og deler hvordan dette er for deg. Det høres krevende og slitsomt ut å ha det slik du beskriver. Jeg håper at mitt svar her kan være nyttig for deg. Jeg vet ikke om jeg har et klart svar på det du spør om - hvordan bryte koblingen mellom mat og skam i sosiale settinger. Men jeg har nok stor tro på at det å forsøke å forstå problemet mer kan være nyttig. Hvilke tanker og følelser dukker opp når du blir ordentlig mett? Dersom du ikke vet helt, kanskje du kan være litt nysgjerrig på dette? Det er ofte litt vanskelig å gjøre helt på egenhånd, derfor kan det være fint å få hjelp til dette. Kan det være at disse tankene/følelsene kan si noe om hva du trenger mer av? Du nevner skam i forbindelse med matsituasjoner og sosiale settinger. Skam kan ofte føles veldig ubehagelig og unødvendig, men samtidig kan det si noe om at man trenger å fylle på med mer aksept, raushet og kjærlighet til seg selv. Videre når du etterhvert forstår litt mer hva som dukker opp - kan det være nyttig å øve seg på å stå i det ubehaget og ikke handle på de automatiske tankene. Det kan være lurt å starte i det små - altså starte med situasjoner som er ubehagelig, men samtidig overkommelig å utfordre. Kanskje du kan starte med å kjenne på metthet hjemme? Eller kjenne på metthet sammen med noen du er trygg på. For å oppsummere disse rådene, så handler det om å få innsikt og forståelse for egne tanke- og følelsesmønstre. Dette kan være nyttig både for å få mer forståelse og aksept for seg selv og de utfordringene man har. Og ikke minst kunne fylle på med det man trenger mer av. Som f.eks. selvmedfølelse. Det andre rådet handler om å eksponere seg for det ubehagelige, ved å starte i det små og øke på litt og litt, men i trygge rammer. Du skriver at du har historikk med anoreksi og bulimi, men du nevner ikke noe om hvorvidt du har fått hjelp for dette, eller hvordan du har det i dag. Basert på det du skriver får jeg inntrykk av at ditt forhold til mat fortsatt er utfordrende. Mange kan kjenne på usikkerhet rundt hvorvidt deres utfordringer er alvorlig nok til å få hjelp. I ROS er ingen problem for små. Vi i ROS jobber for at alle som opplever at forholdet til mat er problematisk, skal få noen å prate med. Sammen med en fast rådgiver, kan man finne mer ut av hva som kan være til hjelp for den enkelte. Man behøver ikke en henvisning eller en diagnose. Vi er glad for å tilby gratis rådgivningssamtaler på alle våre sentre, og digitalt for de som ikke bor nær sentrene våre. Mer om hvordan slike samtaler kan fungere, kan du lese mer om her. Med vennlig hilsen rådgiver i ROS.
ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
3. mai 2024
Webinar
Webinar: Pårørenderollen
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.