Vil fjerne stigma

Artikkel
Bilde av Leif Kokvoll, skuespiller i Toxic.

20.11.2023

Tekst: Nina Hvidsten og Marianne Clementine Håheim


Europas første dramaserie på TikTok, Toxic, har blitt til gjennom et samarbeid mellom ROS og Snakk Kommunikasjon. I Toxic møter du Chris, en ettertraktet TikTok-profil som innleder et kjærlighetsforhold til Aurora. Men bak fasaden er ikke alt som det ser ut, og Chris får et stadig mer anstrengt forhold til kropp, mat og trening. 

Vi har møtt skuespiller Leif Kokvoll, som spiller Chris i serien, for en prat.

Hva tenkte du da du fikk forespørsel om å spille i Toxic? 

– Jeg syntes serien omhandlet et utrolig spennende tema, så jeg tok turen ned til Snakk sine lokaler og hadde en audition der sammen med Sandra som spiller Aurora. Når jeg da fikk tilbudet om rollen, ble jeg strålende glad og takket ja til det, forteller han.

Har din forståelse av spiseforstyrrelser endret seg gjennom innspilling av serien? 

– Det har virkelig gått opp for meg hvor seriøst tema det faktisk er. I min oppfatning har gutter generelt litt vanskeligere for å snakke om ting som plager dem, kanskje spesielt hvis det handler om mental helse og spiseforstyrrelser. Dette henger gjerne sammen med at det ikke er et like omtalt tema. Jeg har virkelig fått åpnet øynene mine for hva det innebærer å være gutt med disse utfordringene, og hvorfor det er så viktig at det blir snakket mer om.

Kjenner du deg igjen i Chris på noen måter?

– Det gjør jeg absolutt. Vi har alle våre utfordringer i hverdagen, og jeg er ikke noe unntak fra det. Da jeg først leste manus for Toxic, kjente jeg meg umiddelbart igjen i mange av situasjonene Chris møter og går igjennom. Mye av det du ser på skjermen, er en god blanding mellom egne opplevelser og Chris sin realitet.

Hva tenker du om kroppspresset gutter i dag opplever? 

– Jeg tenker at det er vanskeligere nå enn noen gang. Det å kjenne på kroppspress er ikke noe gøy. Å føle at du ikke har den «ideelle» eller «perfekte» kroppen kan slite på selvbildet ditt. Jeg har selv kjent mye på akkurat dette gjennom oppveksten. Jeg har alltid vært en tynn og slank gutt, noe som gjorde at jeg så på meg selv som “pinglete” da jeg vokste opp. Det å ta av seg på overkroppen om sommeren var noe jeg helst ikke ville. Jeg fikk ikke nødvendigvis noen negative kommentarer på det, men det var stemmen i hodet mitt som konstant snakket negativt om egen kropp. Sosiale medier har bare tatt helt av siden den tid, og jeg ser jo med egne øyne hvor mye innhold om trening og kosthold som er ute på Instagram og TikTok. Det er klart at man kan bli påvirket som ung gutt, som kanskje er litt usikker på seg selv og ikke helt fornøyd med egen kropp ut fra den standarden som vises på Internett i dag.

Har du noen tanker om hvordan vi som samfunn kan gjøre det lettere for gutter/menn å oppsøke hjelp? 

– Å fjerne stigma rundt det å oppsøke hjelp er vel førsteprioritet, noe som selvfølgelig ikke er en enkel oppgave. Det er ingen grunn til å skamme seg over å snakke med noen om sine problemer, men for menn er dette ofte vanskelig. Av natur har vi ikke lyst til å bry andre med våre problemer, men heller komme til bunns i og ordne opp i det selv.

– Psykisk uhelse er et vanskelig tema. Det er kanskje sett på som litt tabu å snakke om, noe som gjør det desto vanskeligere å oppsøke hjelp. Jeg mener at man skulle hatt muligheten til å gå til psykolog, eller annen form for mental helsehjelp, på lik linje som du kan gå til legen i dag. At du som norsk statsborger skulle hatt krav på, la oss si, minimum en time hos psykolog i måneden. Hvis det var et tilbud som var likt for alle, ville det blitt færre som tenker at det å få hjelp til det psykiske er noe annerledes enn å gå til legen for å få lappet sammen et sår etter at du har slått deg.

– Jeg tror at hvis dette hadde vært en realitet, at alle kunne hatt den muligheten uten å måtte betale skjorta hver gang, så hadde det senket terskelen for å oppsøke hjelp. Dette kunne igjen ført til at utfordringer som for eksempel spiseforstyrrelser kunne blitt oppdaget tidligere.

Hvilke tilbakemeldinger får du fra personer som har sett Toxic? 

– Jeg har fått mange fine tilbakemeldinger fra både kjente og ukjente. Det er mange som kan relatere seg til Chris og hans problematikk, men jeg får også tilbakemeldinger generelt om serien, og hvor viktig det er at tematikken blir løftet fram i lyset. Det er jo veldig hyggelig å høre at folk liker det du gjør og at det kan ha en positiv effekt. At serien ikke bare har en underholdningsverdi, men også blir en tankevekker.Flere artikler

Dårlig selvfølelse skapte grobunn for at Sondre utviklet megareksi. Nå bruker han sine erfaringer for å hjelpe andre.
Vi kan bruke masse energi på å hjelpe barn, men det hjelper jo ikke hvis de ikke opplever samme språket og kommunikasjonen hjemme.
Forsking på spiseforstyrringar og psykisk helse må begynne å interessere seg meir for motkrafta i mennesket, meiner Kjersti. Korleis blir vi sterke i oss sjølve,
En sykehusinnleggelse på grunn av en virusinfeksjon ble vendepunktet for Leif-Erik Sørensen da han var syk med spiseforstyrrelse.

NESTE AKTIVITETER

1. juli 2024
Trondheim
Ungdomsuke
19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.