Veien til bedre helse

Artikkel

30.05.2022

Tekst og foto: Ingrid Lone

Eg heiter Ingrid, og har slitt med overspisingslidelse siden eg var ca. 8 år gammel. Inntil høsten 2021. I dag er eg frisk og det føles fantastisk. Mitt syn på helse og kosthold har endra seg veldig mykje dei siste årene. Mange sannheter som eg trudde var nøkkelen til eit sunt liv, viste seg å være heilt feil når alt kom til alt. 

Det første eg gjorde for å «behandle» følelser, var å ete. Overspising var ein del av kvardagen min, og det starta gjerne fra morningen av og fortsatte utover dagen og kvelden. Det var ikkje slik «normal» overspising, som alle gjer innimellom. Det var nesten daglig, og i store mengder

Eg trudde løsningen for å oppnå god helse var strenge dietter, gjentatte slankekurer og vektnedgang. Dette streba eg etter titt og ofte. Som dei fleste andre, veit eg at eit normalt godt kosthold er bra for god helse, men eg klarte ikkje opprettholde alle dei strenge reglene eg hadde for kva som var bra nok mat og ikkje. I lange perioder kunne eg følge eit strikt lavkarbokosthold eller eit ketogent kosthold. Før eller seinere sprakk eg og overspiste massive mengder i fleire måneder i strekk.

Helsa mi blei stadig verre, til tross for stadige forsøk på å gjere noko med det. Til slutt hadde omtrent alle kiloene mine kome på igjen, og både den fysiske og psykiske helsa mi var svært dårlig. Eg frykta eg var sukkeravhengig, dømt til eit liv med overspising og eit håpløst tilfelle som ingen kunne hjelpe.

Eg var nesten 30 før eg forstod at det var ein spiseforstyrrelse eg hadde slitt med store deler av livet. Det skulle gå nesten 10 år derifra og fram til eg forstod at den måtte behandles og jobbes med.

Etter sønnen min blei født i 2017, blei det veldig synlig for meg at eg trengte hjelp. Spiseforstyrrelsen blomstra opp igjen for fullt då livet blei snudd på hodet. Som det blir for alle som blir foreldre for første gang. I tillegg fekk me eit kolikkbarn og eg gjekk ofte våken både dag og natt.

Det var vondt, det var fortvilande og eg frykta for korleis resten av livet skulle utarta seg. Eg var heilt ærlig nær ved å akseptere at eg aldri kom til å bli frisk, og ga nesten opp.

Høsten 2020 blei eg tipsa om ROS sitt selvhjelps-program, «Få bukt med overspising». I starten var det grusomt, eg blei utfordra på alle punkter. Motstanden var enorm. Eg fekk beskjed om at eg måtte forvente noko vektoppgang på programmet, og det føltes heilt ærlig veldig skremmande. Plutselig hadde eg ikkje lov til å fokusere på verken slanking eller matregler. Det var fryktelig uvant og utfordrende for meg. Men eg var så lei av å ha eit sånt forhold til mat at eg var bestemt på å ta kampen og jobbe meg gjennom dette. Med hjelp frå ein fantastisk veileder i ROS tok det egentlig ikkje så lang tid før eg innsåg at dette var veien å gå.

Vekttap har alltid vore mitt første fokus og øvste prioritet, for å få bedre helse. Men idag ser eg det tydelig, at veien mot bedre helse handler om så mykje meir enn ned i vekt. Det hjelper ikkje så mykje å gå ned i vekt, om ein spiseforstyrrelse ligg ubehandla i bunn. Då vil den evige karusellen fortsette, og det gir ikkje bedre helse. Kanskje heller det motsatte.

Eg lærte den harde vegen, men eg er glad eg forstod det til slutt. I dag har eg endelig matro, etter 30 år med spiseforstyrrelser. Før forsto eg ikkje korleis det var mulig for andre å ete berre litt sjokolade, eller berre éin bolle eller éitt kakestykke. Tok eg først ein sjokoladebit, så tok eg heile 200 grams plata og kanskje enda meir.  Det var langt ifra min virkelighet å sjå for seg at det kunne endre seg for meg, men i dag klarer eg det eg aldri trudde eg skulle klare.

Maten har rett og slett mista sin funksjon for meg, eg står i følelser og tunge ting på ein heilt annen måte. Det eg før spiste vekk, klarer eg å jobbe meg igjennom uten maten som venn. Det er ein ny kvardag for meg, og istedenfor å føle rus og glede ved overspising, føler eg no at det er svært ubehagelig å være for mett, dei få gangene det skjer at eg et litt for mykje. Noko som skjer for alle mennesker, frå tid til annen.

Eg er endelig ferdig med alt som heiter strenge dietter og intense slankekurer, eg trur ikkje på at det er bra for helsa mi. Eg et all slags mat, og det har jo åpna seg ein heilt ny verden. Eg var verken sukkeravhengig, dømt til eit liv med overspising eller eit håpløst tilfelle som ingen kunne hjelpe. Det handla berre om å finne den riktige hjelpen, som forstod kva dette dreide seg om. Pluss ein megastor dose med tålmodighet og tid til meg sjølv på å bli frisk

Idag er eg glad og takknemlig for at eg har kome så langt som eg har, helsa går sakte, men sikkert framover. Eg elsker turer i naturen som bevegelse og har eit variert og godt kosthold. Eg har tatt opp igjen hobbyer som strikking og pusling. Livet mitt rommer så mykje meir no enn berre vonde tanker om mat og kropp. Og er ikkje det helsebringende, så veit ikkje eg.


«Få bukt med overspising» er et veiledet selvhjelpsprogram spesielt rettet mot personer med overspisingsproblematikk. Programmet er utviklet av psykiater og spesialist på spiseforstyrrelser, Christopher Fairburn. Programmet består av fem steg og du har da mulighet til å bli fulgt av en rådgiver fra ROS gjennom disse stegene.

Selvhjelprogrammet tilbys våre lokale sentre i Troms og Finnmark, Vestland, Oslo, Trøndelag og Rogaland. For deg som ikke bor i nærheten av være lokale sentre, kan vi tilby digital veiledning ved vårt nasjonale senter.

Flere artikler

Lukkede nettverk

Lukkede nettverk på sosiale medier har en direkte påvirkning på unges...

Min beste venn var overspising, min verste fiende var skammen

Jeg kan huske den gode følelsen det ga meg å sitte...

Det startet med et leserbrev

Et leserinnlegg i 1983 var starten på det som i dag...
Person som leser dårlige nyheter på mobil.

Doomscrolling

Med doomscrolling sklir nyhetsbruket fort ut av kontroll, og det kan...

NESTE AKTIVITETER

13. juni 2023
Stavanger
Temakveld: Overspisingsproblematikk
28. august 2023
Digitalt
Kurs: Mindful Eating
5. september 2023
Bergen
Yogagruppe
13. september 2023
Digitalt
Fri luft og liv – for deg med overspisingsproblematikk

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.