28.05.2024
2. juni markerer vi «Verdensdagen for spiseforstyrrelser».
«Verdensdagen for spiseforstyrrelser», også kalt «World Eating Disorders Action Day», ble først initiert av en koalisjon av organisasjoner og enkeltpersoner som arbeider med spiseforstyrrelser over hele verden. Dette inkluderer pasientorganisasjoner, helsearbeidere, forskere, pasienter og pårørende. Initiativet kom som et svar på behovet for en samordnet global innsats for å øke bevisstheten om spiseforstyrrelser, bekjempe stigma, forbedre behandlingstilbudene og fremme støtte for dem som er berørt av disse lidelsene.
I forbindelse med Verdensdagen settes det ofte fokus på å avkrefte vanlige myter om spiseforstyrrelser. Noen av de viktigste er:
Myte: Spiseforstyrrelser er et valg.
Fakta: Spiseforstyrrelser er alvorlige psykiske lidelser som ikke er et resultat av valg, men av komplekse interaksjoner mellom genetiske, biologiske, miljømessige og psykologiske faktorer.
Myte: Bare unge kvinner får spiseforstyrrelser.
Fakta: Spiseforstyrrelser kan ramme mennesker av alle kjønn, aldre, etnisiteter og sosioøkonomiske bakgrunner.
Myte: Man kan se om noen har en spiseforstyrrelse.
Fakta: Spiseforstyrrelser påvirker mennesker i alle kroppsformer og størrelser, og det er ikke alltid synlige tegn som indikerer en spiseforstyrrelse.
Myte: Det er umulig å bli frisk fra en spiseforstyrrelse.
Fakta: Mange mennesker kan bli og blir friske fra spiseforstyrrelser med riktig behandling og støtte. Tidlig hjelp er viktig for raskere bedring.
I tillegg til myter vil ROS sette fokus på budskapet «På lag med kroppen» i uken frem mot verdensdagen. I en tid med stort fokus på hva som er riktig mat, riktig trening, riktig hvile og der det meste skal telles, måles og optimaliseres, kan mange oppleve at man blir mer og mer distansert fra kroppen og dens behov.
Å være «På lag med kroppen» er en motvekt til dette og handler mer om å lytte til og respektere kroppens behov, grenser og signaler. Følg oss gjerne på Facebook, Instagram og TikTok for mer.