#skifttema

Aktuelt

«Ser jeg tykk i denne kjolen?»

«Jeg kan ikke gå med denne buksen, rumpen min blir kjempestor».

«Huff, jeg burde ikke spise dette kakestykket».

«Ingen sjokolade til meg, jeg bare må ta av noen kilo før sommeren kommer».

Nedsettende kommentarer om egen eller andres vekt, kropp og fasong betegnes som negativt kroppssnakk (på engelsk kalt Fat Talk) (Shannon & Miller, 2015). Fenomenet har blitt en vanlig del av dagligtalen vår, og kommentarer knyttet til egen kropp sitter som regel løst i sosiale sammenhenger – enten det er rundt lunsjbordet på jobb, foran speil i klesbutikker, eller innenfor husets fire vegger. Mange vil avfeie sine egne kommentarer som ufarlige og selvironiske – det skader vel ikke å snakke nedsettende når det kun er seg selv og egen kropp man snakker om?

Jo. Erfaring viser at denne måten å snakke på påvirker oss negativt. For det første settes temaet kropp nok en gang på dagsorden og vi sitter igjen med et inntrykk at kroppens utseende utgjør en betydelig del av vår verdi. I tillegg overfører man et negativt kroppsfokus til den eller de som hører på (Engelin-Maddox, Salk & Miller, 2012). Hvor mye man blir påvirket avhenger av hvor tilfreds/utilfreds en er med egen kropp og hvor mye verdi en legger i kroppens utseende (Shannon & Miller, 2015).

Som et ledd i vårt forebyggende arbeid ønsker vi i ROS  å sette fokus på fenomenet «negativt kroppssnakk». Sammen med illustratør Ida Neverdahl har vi utviklet en film med ulike scener som fremstiller fenomenet. Ved å sette dette temaet på dagsordenen ønsker vi å øke folks bevissthet omkring egen påvirkningskraft og oppfordre alle til å tenke seg om før de snakker negativt om egen kropp foran andre.

Filmklipp og filmer finner du på vår YouTube-kanal.

Vi takker Extrastiftelsen for støtte til dette prosjektet.

Illustrasjon og animasjon: Ida Neverdahl
Musikk: Marius Stene

Flere nyheter

Kutt i tilskuddsordninger

Protestbrev vedrørende kutt til rådginvingstjenester.

ROS fyller 40 år

I 2023 markeres ROS sitt 40-årsjubileum! Bli med på vårt jubileumsseminar...

Toxic – sesong 2

Denne våren kommer sesong to av Toxic, en dramaserie om spiseforstyrrelser...

Støtte fra Grieg Foundation

Det var med stor glede vi mottok budskapet om at Grieg...

NESTE AKTIVITETER

30. mai 2023
Stavanger
Temakveld: Overgrep og smerteuttrykk
2. juni 2023
Bergen
Jubileumsseminar
5. juni 2023
Oslo
Pårørendegruppe
6. juni 2023
Stavanger
Åpen pårørendesamling

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.