#skifttema

Aktuelt

«Ser jeg tykk i denne kjolen?»

«Jeg kan ikke gå med denne buksen, rumpen min blir kjempestor».

«Huff, jeg burde ikke spise dette kakestykket».

«Ingen sjokolade til meg, jeg bare må ta av noen kilo før sommeren kommer».

Nedsettende kommentarer om egen eller andres vekt, kropp og fasong betegnes som negativt kroppssnakk (på engelsk kalt Fat Talk) (Shannon & Miller, 2015). Fenomenet har blitt en vanlig del av dagligtalen vår, og kommentarer knyttet til egen kropp sitter som regel løst i sosiale sammenhenger – enten det er rundt lunsjbordet på jobb, foran speil i klesbutikker, eller innenfor husets fire vegger. Mange vil avfeie sine egne kommentarer som ufarlige og selvironiske – det skader vel ikke å snakke nedsettende når det kun er seg selv og egen kropp man snakker om?

Jo. Erfaring viser at denne måten å snakke på påvirker oss negativt. For det første settes temaet kropp nok en gang på dagsorden og vi sitter igjen med et inntrykk at kroppens utseende utgjør en betydelig del av vår verdi. I tillegg overfører man et negativt kroppsfokus til den eller de som hører på (Engelin-Maddox, Salk & Miller, 2012). Hvor mye man blir påvirket avhenger av hvor tilfreds/utilfreds en er med egen kropp og hvor mye verdi en legger i kroppens utseende (Shannon & Miller, 2015).

Som et ledd i vårt forebyggende arbeid ønsker vi i ROS  å sette fokus på fenomenet «negativt kroppssnakk». Sammen med illustratør Ida Neverdahl har vi utviklet en film med ulike scener som fremstiller fenomenet. Ved å sette dette temaet på dagsordenen ønsker vi å øke folks bevissthet omkring egen påvirkningskraft og oppfordre alle til å tenke seg om før de snakker negativt om egen kropp foran andre.

Filmklipp og filmer finner du på vår YouTube-kanal.

Vi takker Extrastiftelsen for støtte til dette prosjektet.

Illustrasjon og animasjon: Ida Neverdahl
Musikk: Marius Stene





Flere nyheter

Trygg i kroppen er en ressurs for foreldre og andre voksne som ønsker å støtte barns utvikling av et godt kroppsbilde og et balansert forhold
Er du en jente mellom 14-24 år, og holder til i bergensområdet? Vil du bidra til et bidra til et bedre kroppsbilde for deg selv?
Med støtte fra Stiftelsen DAM lanserer nå ROS «Folk trenger folk: Et lavterskelkurs om overspising, kropp og følelser».
Vi ønsker dine tilbakemeldinger!

NESTE AKTIVITETER

28. april 2025
Tromsø
Gruppe: For pårørende (lukket)
28. april 2025
Digitalt
Gruppe: Body Project
28. april 2025
Digitalt
Kurs: Mindful Eating
29. april 2025
Stavanger
Temakveld: Selvfølelse

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.