Spørsmål & svar

Noen av venna mine spiser ikke lunsj. Dette er triggende..
Dato: 5.juni 2023

Gutt/mann, 

17 år
Noen av venna mine spiser ikke lunsj. Dette er triggende som F A E N og jeg vet ikke hvor jeg skal gjøre av meg. Jeg stiller nesten alltid spørsmål rundt det (og ender opp med å irritere dem med maset) itillegg til at jeg oppfordrer dem til å spise, men de svarer ofte "Nei"Noen ganger, for å gjør vondt, værre sier de at de ikke har spist frokost heller.Har dere noen tips på hvordan forholde seg til dette?

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt. Så fint at du søker råd om dette når du kjenner at dette er utfordrende for deg. Jeg tror flere kan kjenne seg igjen i at dette er vanskelig å forholde seg til. Jeg håper at mitt svar her kan være til hjelp for deg. Mitt sterkeste råd her er å snakke med noen du er trygg på. Du skriver at det er triggende. Det å dele hvordan dette oppleves for deg med noen som kjenner deg, kan kanskje hjelpe deg til å forstå hva dette setter i gang hos deg og hva du kan ha behov for. Kanskje jeg tar feil, men for meg kan det virke som at noe i deg sammenligner deg med disse vennene dine som ikke spiser lunsj. Det kan for meg også høres ut som at det er noe med maten som kjennes vanskelig ut for deg. Mange som har et vanskelig forhold til mat, opplever å sammenligne seg med andre og hvordan de spiser. Da kan det å sammenligne seg med noen som spiser på en måte som ikke er bra for en selv være uheldig. Er det noen av vennene dine som spiser på en måte som påvirker deg på en mer positiv måte? Du skriver at du stiller spørsmål til dine venner og oppfordrer dem til å spise. Det er modig av deg å konfrontere dette. Samtidig kan det å bli konfrontert foran andre være nokså ubehagelig, og man kan derfor fort bli møtt med avvisning. Kan det hende at de som ikke spiser lunsj, selv kan kjenne at deres forhold til mat er vanskelig? Hvordan ville det vært for deg å snakke med en av disse vennene en til en? I en slik samtale kan du både sette ord på hvordan dette oppleves for deg, i tillegg til å vise at du er nysgjerrig på hvordan det er for dem. Om en slik samtale ikke kjennes aktuelt ut for deg, vil jeg likevel fortsatt oppfordre deg til å snakke med noen andre. Kan du snakke med en lærer eller helsesykepleier om dette? Du er også velkommen til å ta kontakt på vår anonyme chat dersom du trenger å snakke mer om dette. Takk for ditt spørsmål. Med vennlig hilsen rådgiver i ROS.
ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.