Spørsmål & svar

Dato: 13.april 2023

Jente/kvinne, 

18 år
Jeg ble vegetarianer da jeg begynte å slite med kropp og mat. Kan jeg fortsette å være vegetarianer, og likevel bli helt frisk? Det er to år siden jeg ble bedre, men føler fortsatt jeg har et ekstremt anstrengt forhold til kropp og mat.  

ROS svarer

Hei,   Og takk for at du tar kontakt. Ditt spørsmål tror jeg flere kan lure på. Her tror jeg det alltid vil være individuelle forskjeller å ta hensyn til, og dermed vil ikke det være helt enkelt å gi et konkret svar. Men jeg skal gjøre mitt beste for å gjøre noen refleksjoner.   Det er flere og flere som velger å spise mer plantebasert, med bakgrunn i ulike årsaker. For noen handler det om miljøhensyn, andre helseårsaker, og for noen av etiske eller religiøse årsaker, eller rett og slett fordi de liker det bedre. Hvilke årsaker var gjeldende hos deg? Hva var gjeldende da du ble syk? Og hva er gjeldende nå? Du skriver at du ble vegetarianer da du begynte å slite med kropp og mat, og det er ikke uvanlig at en med spiseforstyrrelse begynner å eksperimentere med ulike måter å spise på som kan redusere kaloriinntaket. Dersom motivasjonen for vegetarisk kosthold er direkte knyttet til et ønske om å unngå vektøkning kan det nok være hensiktsmessig å i en videre tilfriskning spise som før sykdommen brøt ut. Husk at du kan alltid ta tilbake vegetarkostholdet dersom du på et senere tidspunkt skulle kjenne deg klar for det.   Du skriver at du føler fortsatt at du har et ekstremt anstrengt forhold til kropp og mat. Nå vet jeg ingenting om hvordan dette ser ut for deg annet enn det du beskriver. Men for veldig mange som har et anstrengt forhold til mat, kropp og vekt, så vil det å jobbe med aksept for alle matvarer være viktig, og å legge bort fokus på slanking. For noen er vektøkning nødvendig. Et vegetarisk kosthold trenger ikke nødvendigvis være begrensende for dette, men det kan likevel sette begrensninger for en som kan være opprettholdende for en spiseproblematikk. Får du i deg det du trenger på et vegetarisk kosthold, eller blir det for begrensende for å kunne bli frisk fra spiseforstyrrelsen? Søk gjerne hjelp fra fagpersoner dersom du er usikker, ta enten kontakt med fastlegen din, og/eller søk råd hos en klinisk ernæringsfysiolog.   Som sagt, så er det ikke så lett å gi et konkret svar her. Men jeg håper at mine refleksjoner og reflekterende spørsmål til deg kan hjelpe deg på veien til å finne ut hva som kan være riktig for deg. For meg høres det ut som at dette med mat er ganske vanskelig for deg, og jeg tenker uansett at du skal slippe å måtte stå alene med det. ROS tilbyr også rådgivning over chat, telefon og via individuelle samtaler som du er velkommen til å benytte deg av.   Med vennlig hilsen rådgiver i ROS
ROS

NESTE AKTIVITETER

9. desember 2024
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
14. desember 2024
Trondheim
Dagsretreat: Yoga & musikkmeditasjon
8. januar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
5. februar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

9. desember 2024
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
14. desember 2024
Trondheim
Dagsretreat: Yoga & musikkmeditasjon
8. januar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
5. februar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.