Spørsmål & svar

Dato: 30.mai 2023

Jente/kvinne, 

25 år
Mesteparten av livet har jeg vert normalvektig. Da jeg først flyttet hjemmefra begynte eg gradvis å spise mer som gjorde at jeg la på meg mye vekt! Jeg spiste konstant, og jeg begynte å spy opp maten siden jeg overspiste.. Noe som kan minne om bulimi. Etter noen år tok jeg tak i dette ved at jeg begynte å underspise, som medførte at jeg gjekk ned nærmare 50kg. Nå er jeg i teorien normalvektig igjen, jeg spiser all form for mat enda men i små porsjoner for jeg er livredd får å legge på meg vekta igjen. Tanken på dette har gjort at eg har fått ett svært usunt forhold til mat. Har dere et råd eg kan følge for å endre tankene mine rundt dette?

ROS svarer

Hei,Så fint at du tar kontakt her og takk for at du deler erfaringene dine med oss. Det beskriver at du har slitt med mat over lengre tid nå, dette høres ikke godt ut for deg. Håper svaret kan gi deg litt råd på veien. Det høres ut som at forholdet ditt til mat har utviklet seg mye over tid og at dette har kommet til syne på mange ulike måter. Du skriver at du både har overspist, kastet opp og underspist, og at du i dag fortsatt er redd for å spise nok mat. For mange kan det være sånn at det å ha utfordrende tanker knyttet til mat, kropp og vekt ikke nødvendigvis handler om maten i seg selv. Det kan for noen være et uttrykk for noe mer. For noen kan det å ta kontroll over maten være en måte å håndtere vanskelige tanker og følelser på. Det å kunne observere sine egne tanker og forstå hvordan disse påvirker følelsene og behovene våre vil for mange være fint når en står i noe som er utfordrende. Dette kan være vanskelig å få til på egenhånd, og det kan derfor være fint å øve seg på det sammen med noen som kan litt mer om det. Du lurer også på om vi har noen råd for hvordan du kan endre tankene dine rundt dette. Når en skal endre et tankemønster så kan det for noen være nyttig å forsøke å forstå bakgrunnen for hvorfor du gjør som du gjør. Hva er det som gjør at du er redd for å legge på deg igjen? Når en stiller seg selv slike spørsmål så kan en kanskje finne ut av om denne frykten handler om noe annet, eller noe mer grunnleggende – som det å for eksempel føle seg god nok. Da kan en igjen spørre seg om det er noe annet i livet som kan bidra til dette? F.eks. gjøre ting en liker, snakke fint til seg selv, bruke mer tid med de som står en nær etc. Videre kan det være fint å forsøke å rette fokuset mer mot aktiviteter eller ting som du ønsker å bruke tiden din på, heller enn det du ikke burde gjøre. Du forteller også at du har utviklet et usunt forhold til mat. Det høres ut som at slike tanker tar stor plass i livet ditt og påvirker deg negativt. Om en kjenner det sånn vil det være nyttig å snakke med noen om det. Gjerne en du stoler på som en forelder eller venn. For mange så kan det også være fint å snakke med fastlegen sin angående dette, eller så er det også mulig å få individuelle samtaler her i ROS. Her får du snakket med samme rådgiver over tid, det er et gratis tilbud og du trenger ingen henvisning. Vi tilbyr også rådgivning over telefon og vår anonyme chattetjeneste. Ønsker deg masse lykke til og at svaret her kan være til hjelp for deg<3Med vennlig hilsen rådgiver i ROS
ROS

NESTE AKTIVITETER

1. juli 2024
Trondheim
Ungdomsuke
19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
2. september 2024
Digitalt
Kurs: Mindful Eating

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.