Spørsmål & svar

Tror jeg har spiseforstyrrelser. Klarer ikke å legge på meg
Spørsmål: 1.januar 1970

Jente/kvinne, 

13 år

Tror jeg har spiseforstyrrelser. Klarer ikke å legge på meg

ROS svarer

Hei,

 

så fint at du tar kontakt når du kjenner deg usikker på dette.

 

Jeg håper at jeg kan gi deg litt svar på det du lurer på. En spiseforstyrrelse vil ofte handle om flere ting enn vekt. Vi snakker gjerne om spiseforstyrrelse dersom tanker og følelser knyttet til mat og kropp tar så stor plass at det påvirker livet på en negativ måte. Og dette kan komme til uttrykk på ulike måter. For noen kan det uttrykke seg i en intens frykt for å legge på seg. Her kan du lese mer om dette: Hvordan vet jeg om jeg har en spiseforstyrrelse.

 

Manglende vektøkning trenger ikke være et tegn på en spiseforstyrrelse. Det er heller ikke uvanlig å kjenne at forholdet til egen kropp blir litt vanskeligere i puberteten. Man begynner gjerne å sammenligne seg mer med andre da. Samtidig kan det være veldig forskjellig hvordan kropp og vekt utvikler seg når man er i vekst og utvikling. Når man er i vekst kan energibehovet være ekstra stort, og for noen kan det være utfordrende å legge på seg da. Et viktig fokus er uansett å spise variert og regelmessig, og spise seg mett til hvert måltid.

 

Uavhengig av om du har en spiseforstyrrelse eller ikke, så kan det for meg høres ut som at du bekymrer deg, da vil det være lurt å snakke med noen om dette, noen i familien eller en venn. Videre kan det gjerne være fint å ta det opp med helsesykepleier på skolen eller fastlegen din. For mange kan også en anonym samtale på chat være et greit sted å starte med å utforske dette mer.

 

Vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

30. mai 2023
Stavanger
Temakveld: Overgrep og smerteuttrykk
2. juni 2023
Bergen
Jubileumsseminar
5. juni 2023
Oslo
Pårørendegruppe
6. juni 2023
Stavanger
Åpen pårørendesamling

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.