Spørsmål & svar

Hvordan gå frem når man trenger profesjonell hjelp for å bli frisk?
Dato: 6.juni 2023

Jente/kvinne, 

27 år

Hvordan skal man gå frem når man trenger profesjonell hjelp for å bli frisk? Jeg er i en periode nå hvor spiseforstyrrelsen min har kommet ut av kontroll og jeg klarer ikke å håndtere den på egenhånd. Jeg er redd for hvor langt det kan gå dersom jeg ikke for hjelp, men har ikke råd til å dra til psykolog, og orker ikke enda en lege som bare sier at jeg må «spise mer».

ROS svarer

Hei,

 

Og takk for at du tar kontakt. Så leit å høre at spiseforstyrrelsen har blitt forverret og kommet ut av kontroll. Det er bra at du nå søker mer hjelp til situasjonen din, og håper at svaret kan gi deg litt mer hjelp i riktig retning. Ettersom du ikke har anledning til å gå privat, tar jeg utgangspunkt i det offentlige helsevesenet og hvordan man kan gå frem på ulike måter.

 

Vanligvis er første steget for å få hjelp, via fastlegen, som vil kunne henvise videre til behandling. Utifra det du skriver, virker det som at du har forsøkt dette tidligere uten å bli tatt på alvor. Et alternativ kan da være å forsøke å bytte lege. Jeg vet at det ikke alltid er like lett i disse dager, men dersom det er mulig vil det være lurt å forsøke dette. Her ønsker jeg å vise til en episode fra podcasten vår: Uforstyrra svarer- legen sier jeg ikke er syk nok. 

 

Det å forberede seg godt til en ny samtale med legen, evt en ny lege, kan noen ganger bidra til at man får tydeligere frem i hvor stor grad man har behov for behandling. Selv om man gjerne utsetter seg selv for enda en avvisning, tror jeg likevel det vil være verdt det. De fleste henvisninger som blir avvist første gang, er ofte mangelfulle. Derfor vil det være ekstra viktig å ikke holde tilbake på informasjon om hvor ille situasjonen faktisk er, og dermed tydeliggjøre behovet for mer hjelp.

 

Så hva kan man gjøre dersom man ikke får en henvisning?

Dersom man blir møtt med at det ikke er alvorlig nok for å få henvisning til behandling, har man alltid rett på å få en annen leges vurdering. Dette er det mange som ikke vet om, og dermed ikke benytter seg av.

 

Håper dette kan være til hjelp. Om du har behov for mer råd i din situasjon, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss i ROS.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

20. april 2024
Tyrkia
Sterkere sammen (fulltegnet)
22. april 2024
Tromsø
Introduksjon i mindfulness: Finn roen med ROS
2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.