Spørsmål & svar

Dato: 6.mars 2023

Jente/kvinne, 

14 år

hei, jeg har en spiseforstyrrelse så jeg spiser til vanlig ekstremt lite, men i vinterferien mistet jeg kontrollen fullstendig og spiste kjempe mye usunn mat hver dag i en hel uke. Jeg føler at jeg selv kan se at magen har blitt større og lårene har blitt tjukkere. Er det sannsynlig at jeg faktisk har blitt tjukkere på en uke? Isåfall hvor mye er det mulig å legge på seg på en uke?

ROS svarer

Hei,

 

Og takk for at du skriver til oss. Det er nok mange som kan bli bekymret for at vekten har økt veldig, i slike situasjoner hvor man har gitt slipp på den kontrollen man vanligvis pleier å ha. Og nå lurer du konkret på om det er sannsynlig at du har gått opp i vekt, og hvor mye som er mulig å legge på seg på en uke.

 

Dette med vekten vår, er noe som kan svinge mye bare i løpet av en dag og i perioder. Den varierer ofte ut ifra hvor man er i syklusen, og kan svinge opptil noen kg, noe som anses som helt naturlig svingninger innenfor normalen. Enkelte matvarer binder mer vann i kroppen, eller forårsaker luft i magen, og kan av den grunn gi en opplevelse av at man er mer oppblåst. Det er dermed ikke sannsynlig at man har hatt en stor vektendring på så kort tid, ettersom så mange faktorer er med på å avgjøre dette.

 

Du sier at du har en spiseforstyrrelse, og dermed spiser ekstremt lite til vanlig. Det som rent fysisk kan skje, dersom kroppen over lengre tid blir utsatt for lavt matinntak, er at den kan gå inn i en modus for overlevelse, når man først begynner å spise igjen. Det er kroppens overlevelsesmekanisme som kan settes i sving, om man får for lite næring over lengre tid. Da kan man oppleve at man mister kontrollen, og kan oppleve at det er vanskelig å stoppe å spise den maten som ikke har vært lov å spise på en stund, når man først har begynt.

 

Det høres ut som du kan bekymre deg for dette med vekten din akkurat nå, og det har jeg stor forståelse for kan være veldig slitsomt. Husk at det å unne seg ekstra kos i ferier, og sammen med andre, er noe som kan gi mye glede også. Det å samles til måltider er noe som ligger sterkt i vår kultur, og som kan by på mange hyggelige stunder.

 

Selv om man har utviklet en spiseforstyrrelse, og kjenner at dette kan virke umulig akkurat nå, vil jeg si at det er fullt mulig å få et godt forhold til mat igjen. Men som med alt annet, må man gradvis øve seg på dette igjen. Og man har ofte behov for støtte og hjelp i denne prosessen. Det hjelper å prate med noen. Vet ikke om du allerede får hjelp med dette, eller er åpen med de rundt deg. Men vit at du kan kontakte oss på chat, om du ønske å prate mer om dette, med noen som forstår.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

 

ROS
ROS

NESTE AKTIVITETER

1. juli 2024
Trondheim
Ungdomsuke
19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
2. september 2024
Digitalt
Kurs: Mindful Eating

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.