Spørsmål & svar

Dato: 27.februar 2023

Jente/kvinne, 

27 år

Hei! Jeg hadde litt problematisk forhold til mat og vekt da jeg gikk på videregående, og i tidlig 20 årene pga vonde ting i livet. Jeg har fått et bedre forhold til mat og kropp, men merker noe av tanker, og av og til restriktiv spising. Da det var problematisk spiste jeg lite og trente mye.
Nå syns jeg det er litt vanskelig fordi jeg har fortsatt relativt lavt matinntak, men likevel ikke en kropp som er veldig tynn. Jeg er normalvektig, men ikke veldig tynn. Har litt å gå på på kroppen. Men når jeg sammenligner med flere venner, så ser jeg de spiser mer enn meg, men er likevel mindre enn meg. Jeg er litt bekymret om jeg har tilvent kroppen et lavt matinntak, eller om det er kroppen min som bare har lav forbrenning.
Bare for å gjøre det konkret kunne jeg en dag her gå 7 timer uten å føle meg sulten på 1 polarbrød med 1 egg + smør på det. Er det normalt?

ROS svarer

Hei,

 

og takk for at du skriver til oss. I perioder hvor man har det vondt og vanskelig, kan man utvikler et vanskelig forhold til mat og trening. Det blir for mange da en mestringsstrategi og en måte å håndtere vanskelig følelser på.

 

Så fint at du har fått et bedre forhold til mat og kropp. Det virker likevel som at noen av tankene kan komme tilbake, og at du da kan oppleve restriktiv spising. Det høres også ut som at dette med å få i seg nok mat kan være en utfordring, og at du kan bekymre deg for om du har en lavere forbrenning. Jeg vet ikke om det er slik for deg, men mange som har en frykt for at forbrenningen er lavere enn normalen, kan kjenne på en frykt for å gå opp i vekt og kan dermed spise mindre enn det som er anbefalt for å unngå dette.

 

Dersom man har hatt utfordringer med mat tidligere, kan det være vanskelig å forholde seg til sult- og metthetsfølelsen. Det kan oppleves utrygt å stole på kroppens signaler, og kan for noen gjøre at en kan gå lenge uten mat.

 

Enkelte som komme til oss, forteller om et anstrengt forhold til mat fra tidligere i ungdomstiden. For noen, kan det komme tilbake i perioder hvor behovet for kontroll eller mestring melder seg igjen. Dette i ulik grad, og kanskje i et annet uttrykk. Dersom man opplever at man har en sårbarhet for å komme tilbake til denne mestringsstrategien, kan det være behov for å prate med noen om det. Det behøver ikke å være alvorlig, for at man kan få hjelp med dette.

 

Om du ønsker rådgivning i ROS, kan du lese mer om det her.

 

Håper dette var til hjelp, og at du fikk svar på noe av det du lurte på.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

 

ROS

NESTE AKTIVITETER

4. april 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
8. april 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
8. april 2024
Trondheim
Kurs: Yoga, meditasjon, avspenning & inspirasjon
10. april 2024
Bergen
Temakveld: Spiseforstyrrelser, smerteuttrykk ved overgrep (fulltegnet)

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.