Spørsmål & svar

Kjempet meg ut av anoreksi og synes det er skummelt å slippe kontrollen
Dato: 30.august 2023

Jente/kvinne, 

19 år

Jeg har slitt og kjempet meg ut av anoreksi to ganger med innleggelse. Forholdet mitt til mat er enda komplisert og kjenner at det er vanskelig å godta den nye kroppen og omfavne mer normalt spisemønster. Syns det er skummelt å ikke lenger ha kontroll på om jeg går opp eller ned i vekt. Er redd for at jeg nå skal begynne å overspise fordi jeg er mye sliten og våger å spise ting jeg begrenset før. Har dere noen enkle tips for hvordan jeg kan håndtere dette? om det finnes noen strategier

ROS svarer

Hei,

 

Så fint at du tar kontakt her og takk for at du deler dine opplevelser. Det er veldig fint å høre at du har klart å kjempe deg ut av anoreksien. Jeg tror også at det kan være mange som kan kjenne seg igjen i den overgangen du er i nå. Det å ta vare på den fremgangen du allerede har fått til, samtidig som en har mye tanker omkring egen vekt, kropp og spisemønster som du skriver. Du skriver også at du er redd for at du skal begynne å overspise og lurer på om vi har noen enkle tips for hvordan du kan håndtere dette. Mye av dette er ulikt fra person til person, og det er viktig å finne sin egen vei og gjøre det som fungerer best for en selv på veien mot å bli frisk.

 

Det å oppsøke støtte i en slik situasjon som det du er i nå, kan være fint for mange. Er det sånn at du fortsatt er i behandling? I så fall vil slike problemstillinger være fint å diskutere med behandler. Dersom du ikke har noen som du kan støtte deg til der du står nå og kjenner at du har behov for det, er det alltids mulig å ta kontakt med oss her i ROS på vår anonyme chattetjeneste eller rådgivningstelefon. Vi tilbyr også individuelle samtaler, der du får snakke med samme rådgiver over tid.

 

Du skriver også at du er redd for å overspise, da du nå er mer sliten og våger å spise ting du tidligere begrenset. Dette tenker jeg er en fin ting og kanskje det kan være fint å tillate deg selv å lytte til kroppen og dens behov. For noen så kan det også være nyttig å jobbe med det å akseptere at prosessen er sånn som den er, at akkurat nå har du kanskje behov for å gi litt slipp på den kontrollen og øve deg på det. Du nevner også at du er sliten, noe som er veldig forståelig i en slik fase som det du står i nå. For noen som har det slik kan det være nyttig å prøve å gjøre gode ting for seg selv, og forsøke å tillate seg selv og slappe av. I en tilfriskningsprosess vil det også veksle mellom frem- og tilbakesteg, podcasten Uforstyrra har en episode om dette, dersom det er noe du ønsker å høre mer om. Den finner du her.

Håper noe av dette kan være til hjelp for deg!

 

Med vennlig hilsen Rådgiver i ROS.

 

ROS

NESTE AKTIVITETER

1. juli 2024
Trondheim
Ungdomsuke
19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
2. september 2024
Digitalt
Kurs: Mindful Eating

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.