Spørsmål & svar

Dato: 18.april 2023

Jente/kvinne, 

15 år

Hei, jeg lurer på om jg har en spiseforstyrrelse..fordi jeg tenker ofte over mat å kalorier. Å føler ikke jeg fortjener å spise mat, jeg liker ikke å spise foran mennesker. Å liker heller ikke gå å ta til meg mat fordi jeg er redd hva folk synes om meg. Har alltid hørt at jeg er for tykk osv . Men jeg vet ikke om dette er en spiseforstyrrelse fordi jeg har ikke alle «tegnene»som man må ha.. å tenker alltid over hva jeg har på meg osv

ROS svarer

Hei,

 

Og takk for at du tar kontakt. Så fint at du oppsøker noen når har det slik du beskriver. Det høres nå ut som du kan være usikker på om du kan ha en spiseforstyrrelse. Jeg kan ikke gi et konkret svar på om det kan være en spiseforstyrrelse diagnose, men det som kanskje er enda viktigere er nok å få hjelp med det som allerede kjenner som et problem. Jeg ønsker derfor å kommentere det du skriver og gi noen råd for hva som kan være lurt å gjøre i din situasjon.

 

Først ønsker jeg å vise til et tidligere svar som tar for seg hva som kan kjennetegne en spiseforstyrrelse:
Hvordan vet jeg om jeg har en spiseforstyrrelse? 

Når man søker selv, finner man ofte en lang liste med symptomer, og kanskje man kjenne seg igjen i bare noe av det. Det betyr ikke at det ikke kan være et problem. Derfor er nok denne beskrivelsen bedre for å fange opp flere som kanskje har behov for hjelp:

Det som er med på å avgjøre hvorvidt man har et problematisk forhold til mat, er hvor mye dette er med på å styre hverdagen og hvordan man har det. Som oftest kommer dette gradvis, og mange har problemer selv med å se at det har blitt et problem.

Det med å tenke mye på mat og kalorier, føle at man ikke fortjener mat og ikke like å spise med andre av ulike grunner, høres ut som noe som tar stor plass i både tankene og kan påvirke hvordan du har det i ulike situasjoner. Jeg vil derfor anbefale deg å prate med noen om hvordan du har det med dette. For eksempel foreldre, helsesykepleier eller en venn. Mange opplever at en slik samtale kan være ganske vanskelig. Derfor har vi noen råd til hvordan ta en slik samtale:
Den vanskelige samtalen

Det hjelper å prate om det som er vanskelig, og man skal ikke måtte bære på slike ting alene. Det er god hjelp å få, og det er fult mulig å få et bedre forhold til både mat og seg selv. Dersom du ønsker å prate mer med en rådgiver i ROS, eller trenger mer hjelp til å ta en slik prat med dine nærmeste, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt på vår anonyme chat. 

 

Håper dette kan være til hjelp og støtte for deg.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

1. juli 2024
Trondheim
Ungdomsuke
19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
2. september 2024
Digitalt
Kurs: Mindful Eating

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.