Spørsmål & svar

Dato: 20.mars 2023

Jente/kvinne, 

13 år

Jeg tenker mye på kalorier og klarer ikke å tenke på annet enn at jeg må spise sunt, noen ganger holder jeg meg for å spise, da føler jeg meg flink, men når jeg først skal spise igjen spiser jeg for mye:(

ROS svarer

Hei,

 

Og takk for at du oppsøker noen, når du merker at tanker om mat og kalorier tar så stor plass. Det kan fort bli veldig slitsomt, og mange kjenner etter hvert at det går utover hverdagen og hvordan de har det med seg selv.

 

Det første jeg tenker, er at det er modig av deg å skrive om det til noen. Mange holder ofte dette for seg selv, fordi de ønsker å ha kontroll på maten selv. I tillegg, kan de også kjenne på skam ved å være så opptatt av mat. Du nevner også at du føler deg flink de gangene du spiser sunt eller klarer å unngå å spise. Og når du da spiser igjen, opplever du at du spiser for mye. I slike tilfeller kan man oppleve at hvordan man spiser, avgjør hvordan man har det den dagen.

 

Man skal ikke gå alene med vanskelige tanker og følelser. Det er alltid lurt å ta det på et tidlig tidspunkt, slik at man lettere kan snu det.
De fleste som kjenner at dette har blitt vanskelig, har behov for hjelp, for at alt dette med mat skal ta mindre plass i livet. Det er god hjelp å få, og det er mulig å få et godt forhold til mat igjen.

 

Jeg vil oppmuntre deg til å prate med noen du stoler på. For eksempel foreldre, en helsesykepleier, lærer eller en venn. Dersom det kjennes vanskelig, kan det å prate med noen på vår chat, være et fint sted å ta en slik prat. Der vil du bli møtt av snille rådgivere, som vil møte deg med stor forståelse. Det er helt anonymt, og mange kjenner at det er mye lettere å ta en slik prat der.

 

Håper dette kan være til hjelp, og at du finner en god måte å prate med noen om dette.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

1. juli 2024
Trondheim
Ungdomsuke
19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.