Spørsmål & svar

Tenker konstant på hvordan kroppen min ser ut og føler meg veldig ubehagelig
Dato: 28.mars 2023

Jente/kvinne, 

15 år

Hei, tenker konstant på hvordan kroppen min ser ut og føler meg veldig ubehagelig. Er ikke fornøyd med noe og føler ikke at noen klær sitter fint på. Jeg spiser for mye selv om jeg føler meg feit, jeg bare klarer ikke å stoppe. Får dårlig samvittighet med en gang. Jeg trener og mye men føler ikke det er noe hjelp og blir demotivert. Hvordan kan jeg endre tankegangen og ikke ete hele tiden? Hver gang jeg kjeder meg eller ikke har noe å gjøre spiser jeg. Jeg hater det

ROS svarer

 

Hei

 

Og takk for at du tar kontakt og oppsøker mer hjelp, når du kjenner det på denne måten. Det kan være svært slitsomt når tanker om mat, kropp og vekt tar så stor plass, og man oppleve at det går utover hverdagen, slik du beskriver. Du søker nå mer råd rundt det å endre tankegang, og hvordan unngå å spise hele tiden.

 

Det å endre tankegang, vil for de aller fleste ta tid. I denne prosessen, vil det være nyttig å få en større forståelse for hva som kan være årsak til at man overspiser, og komme nærmere hvilken funksjon maten kan ha i eget liv - dette vil jeg forklare nærmere under.

 

Jeg ønsker å vise til et tidligere svar som omhandler hvordan slutte med overspising. Det vil aldri se helt likt ut for noen, men kanskje noe av dette kan være til hjelp for å se om du kan kjenne deg igjen i noe av det som nevnes:

Jeg sliter med overspising - hvordan kan jeg stoppe med det?

 

Her ønsker jeg å trekke frem hvordan maten kan bli en måte å håndtere følelser på og dermed få en funksjon. Mange beskriver at overspisingen som en pause fra uro, stress, ensomhet og kan døyve vanskelige følelser. Dette varer ofte bare i en liten stund, før man igjen sitter med vanskelige følelser igjen.

 

Her kan det være nyttig å spørre seg selv hvordan man har det med seg selv og hvordan livssituasjonen er for tiden. Har man behov man ikke får møtt? Følelser forsøker å gi oss beskjed om hvilke behov man har. Men dersom man skyver følelser unna med maten, kan man gå glipp av viktig informasjon om hva man egentlig har behov for. Da vil det være nyttig å utforske andre måter å forholde seg til følelser på, slik at man på sikt kan erstatte denne funksjonen maten har fått.

 

Så hvordan dempe overspisingen?

  • Jobb med måltidsrytmen gjennom dagen, både i hverdag, helg og fridager. Ved å utfordre seg selv til å spise nok og jevnt gjennom dagen, vil man kunne forebygge denne fysiologiske sulten. 4 hovedmåltider, 1-2 mellommåltider og ikke la det gå mer enn 3-4 timer mellom måltidene.
  • Jobbe seg bort fra regler rundt mat, alt eller ingenting-tankegang og mer mot et fleksibelt kosthold hvor man har mer fokus på hva man ønsker mer av i kostholdet. Dette kan også redusere skam og frykt rundt mat. Ingen mat er farlig.
  • Rutiner vil kunne bidra til å gi mindre spillerom for tankekjør rundt mat.
  • Kjenn etter før behovet for overspising melder seg. Forsøk å gjenkjenn hvilke følelser som melder seg, og hva behovet som ligger bak kan være. Hva trenger jeg egentlig?

 

For noen, kan slike råd hjelpe et stykke på vei. De fleste har likevel behov for god støtte og veiledning over tid, for å klare å gjøre varige endringer, både i tankegang og i handling. Det vil ta tid å endre slike mønstre, men det er absolutt mulig.

 

Jeg vil oppmuntre deg til å prate med noen du stoler på, om hvordan du har det for tiden. For eksempel foreldre, helsesykepleier på skolen, en lærer eller en venn. Man skal ikke måtte gå alene med slike tanker, og det hjelper å snakke med noen. For mange kan det være vanskelig å sette ord på akkurat slike utfordringer, og da kan vår anonyme chat være et fint sted å starte. Her vil du møte rådgivere som forstår og som ønsker å være til hjelp i en slik situasjon.

 

Vi i ROS tilbyr gratis rådgivning i individuelle samtaler. Mer om dette kan du lese her.

 

Håper noe av dette kan være til hjelp for deg.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

 

ROS

 

 

ROS

NESTE AKTIVITETER

20. april 2024
Tyrkia
Sterkere sammen (fulltegnet)
22. april 2024
Tromsø
Introduksjon i mindfulness: Finn roen med ROS
2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.