Spørsmål & svar

En liten stemme bak i hodet sier jeg er tjukk og at jeg burde ikke spise. Hva kan jeg gjøre?
Dato: 26.april 2023

Jente/kvinne, 

10 år
hei, jeg har det litt tungt jeg har alltid en liten stemme bak i hodet som sier at jeg er tjukk at jeg veier for mye og at jeg burde ikke spise, det er litt slitsomt hva kan jeg gjøre?

ROS svarer

Hei, så bra du søker råd når du har det slik. Det høres for meg ut som at du har en del vonde tanker om mat, kropp og vekt, og at disse tankene tar litt for stor plass. Jeg forstår at det kan være både slitsomt og kjipt. Dersom slike tanker er der ofte, og påvirker hvordan du har det, så er det viktig å snakke med noen om det. Kan du snakke med foreldrene dine, eller noen andre voksne du er trygg på? Du kan også snakke med helsesykepleier på skolen din. Vår anonyme chat er også et fint sted hvor du kan snakke med noen. Mitt første råd er altså å ikke sitte alene med slike tanker. De tankene du beskriver kan være ubehagelig å ha mye av. Av og til kan det hjelpe å bare vite at tanker kommer og går, og vi kan ha mange rare tanker som ikke er sanne. For å lage et bilde av dette, så kan du se på tankene som busser som kommer og går på perrongen, og du kan selv velge om du vil hoppe på bussen (tankene), eller vente til neste buss (tanke) og bare observere dem komme og gå på avstand. Da kan du også merke at etterhvert går det færre og færre busser. Slike tanker kan også være kroppen sin måte å prøve å fortelle deg at det er noe vanskelig du føler på. Følelser prøver å fortelle oss hva vi trenger, f.eks. når vi er redd trenger vi trygghet, og når vi er lei oss trenger vi trøst og omsorg. Det vil altså også være lurt å forsøke å finne ut av hva en trenger mer av. Dette er ikke så lett å forstå helt på egenhånd, og derfor er det så viktig å snakke med en trygg voksen om disse tankene. Du kan gjerne prøve å se for deg at noen sier det samme som disse vonde tankene til en nær venn av deg. Hva tror du denne vennen hadde trengt å høre fra deg da? Håper dette svaret kan være til hjelp for deg. Vennlig hilsen rådgiver i ROS.
ROS

NESTE AKTIVITETER

3. juni 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. juni 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
7. juni 2024
Bergen
Pårørendeseminar
12. juni 2024
Trondheim
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.