Spørsmål & svar

Hvordan snakke med tantebarn om egen spiseforstyrrelse?
Dato: 21.april 2023

Jente/kvinne, 

31 år
Spiser aldri middag sammen med familien. Sitter ofte sammen med dem, og evt spiser noe annet. Har tantebarn fra 10år og nedover.. Er veldig redd for å påvirke dem i en feil retning.. Hvordan kan man snakke med barn om sin egen spiseforstyrrelse? Og uten at de blir bekymret?

ROS svarer

Hei, takk for at du tar opp dette viktige temaet. Jeg skjønner at dette er noe du kan kjenne på usikkerhet rundt. Så fint at du reflekterer rundt hvordan du påvirker dine tantebarn. Jeg sitter ikke inne med noe fasit her, men ønsker gjerne å dele mine tanker og refleksjoner rundt dette. Basert på det du skriver får jeg inntrykk av at du selv strever med en spiseforstyrrelse, og ønsker at dette ikke skal påvirke dine tantebarn på en uheldig måte. Hva som er hensiktsmessig tilnærming her vil nok variere fra familie til familie. Det vil kunne være veldig varierende hva unge barn legger merke til, lurer på og bekymrer seg over. Kanskje kan du først undersøke med foreldrene til barna om dette er noe dere skal snakke med dem om nå? Har de uttrykt at de legger merke til at det er noe med tante? Dersom dere skal snakke med barna om dette, kan det være lurt at det er foreldrene som tar denne praten? Barn har ofte behov for å kjenne seg trygg på at det er lov å spørre om det de lurer på, så det viktigste er å skape et slikt trygt rom for barna. I en slik samtale vil det nok være lurt å bare holde det kort, og enkelt. Unngå at det blir for komplisert. F.eks. "at tante har en sykdom som gjør at hun synes det er litt vanskelig med mat nå, men at dette får hun hjelp for". Du skriver for øvrig ingenting om at du får hjelp for dette, men jeg tenker at det kan være viktig for barna å oppleve at dette blir tatt hånd om og at de ikke skal trenge å bekymre seg. Noen barn vil kanskje bare akseptere ting som de er, mens andre barn sitter kanskje igjen med mange spørsmål. Forsøk å svare enkelt og ærlig på de spørsmålene som kommer. Det er også lov å svare "Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal forklare, men jeg skal tenke litt på det." Og til slutt - det beste vi kan gjøre for oss selv, og de rundt oss er å ta vare på oss selv. Dersom du ikke mottar hjelp nå, kan det at du ønsker å være et godt forbilde for dine tantebarn være motivasjon for å søke hjelp selv? Takk for godt spørsmål. Håper svaret kan være til hjelp for deg og dere. Med vennlig hilsen rådgiver i ROS
ROS

NESTE AKTIVITETER

17. april 2024
Trondheim
Åpen pårørendegruppe
20. april 2024
Tyrkia
Sterkere sammen (fulltegnet)
22. april 2024
Tromsø
Introduksjon i mindfulness: Finn roen med ROS
2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.