Spørsmål & svar

Spørsmål: 1.januar 1970

Jente/kvinne, 

16 år
Hei, jeg sliter mye med spiseforstyrrelser og vekt. Idag tidlig veide jeg 49.6kg og det jeg har spist idag er rundt 100 kcal som veier kanskje rundt 100g, men har drukket mye vann. Og når jeg veide meg i stad rundt kl. 17 veide jeg 50.2kg. Syntes det er litt rart siden tviler på at maten jeg har spist har veid 600g. Så lurer på om vektøkning kan komme av at jeg har drukket mer vann? Vann inneholder jo ikke kcal så teknisk sett skal man ikke gå opp i vekt av vann, men vann veier jo noe. Så som sagt lurer jeg på om vektøkningen kan komme av at jeg har drukket vann?

ROS svarer

Hei, så fint at du søker råd når du kjenner at dette er noe du lurer på.   For meg høres det ut som at tanker omkring mat og vekt tar litt stor plass akkurat nå. Det kan være slitsomt å kjenne at slike tanker spinner rundt. Det høres også ut som at du ikke får i deg nok mat. Hva er det som gjør at du ikke spiser mer enn 100 kcal? Jeg får en tanke om at kanskje tanker om mat kjennes litt vanskelig ut, og at det også påvirker valg du tar. Dersom du kjenner deg igjen i noe av dette, så vil jeg oppfordre deg til å snakke med noen om dette. En venn, en trygg voksen eller helsesykepleier. Du er også velkommen til å benytte deg av vår anonyme chat.   For å svare på det du spør om, så er det helt rett at man ikke legger på seg av vann, men at vann også veier noe, og vil derfor påvirke vekten. Det er helt naturlig at vekten vår kan svinge 1-3 kg gjennom en dag. Det er bra at du drikker vann, dette er svært viktig for kroppen å få nok av, men det er også viktig at du får i deg tilstrekkelig mat for at kroppen og hjernen skal fungere og ikke minst fortsette å utvikle seg.   Det er ikke å anbefale å veie seg så ofte, og heller ikke telle kalorier. Dette kan både føre til og være med å opprettholde et anstrengt forhold til mat og vekt.  Samtidig vet jeg at når noen gjør dette, så kan det handle om noe mer enn bare et overfokus på mat og vekt. For noen er det en måte å ta kontroll over noe på, og føle mestring, når andre ting kjennes litt vanskelig ut. Det kan også for noen være en måte å slippe å forholde seg til vonde følelser på. Dersom du kjenner deg igjen i at mat og vekt har begynt å ta litt for stort fokus, så vil jeg altså oppfordre deg til å snakke med noen om det. Det finnes god hjelp. Og det er viktig med tidlig hjelp, også før det blir et større problem.   Takk igjen for at du tok kontakt her. Jeg håper at svaret mitt her kan være til hjelp for deg.   Med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog/rådgiver ROS
ROS

NESTE AKTIVITETER

26. september 2023
Trondheim
Temakveld: Selvet og spiseforstyrrelser
27. september 2023
Trondheim
Pårørendeseminar: «Det friske i det syke»
2. oktober 2023
Oslo
Åpen pårørendegruppe
3. oktober 2023
Bergen
Yogagruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.