Spørsmål & svar

Dato: 30.mai 2023

Jente/kvinne, 

14 år
har i det siste slitt veldig mye med kroppsbilde og mat og vet faktisk ikke om jg gidder det lengre, alle sier "bare spis" "du er ikke feit engang" "du er ikke flat" og alt men jeg klarer faktisk ikke å "bare spise" sjekker bmi kalkulator flere ganger i uka, går med vektvest inne eller på tur for det blir mere vekt som også betyr at jeg brenner mere, og flere folk sier på kødd at jg r usunn og feit men så sier alle andre at jg r bella hadid og skinny queen, og vennene mine og despe gutter sier at jg har diger ræv og digre pupper mens noen av guttene sier jg er like flatt som et papir (som ikke egt er sant men det er fortsatt irriterendes) det høres sikkert rart ut men jg vil gå ned til rundt 45-48 kg, er 52/53 kg nå og er rundt 168 høy men føler 45-48 hadde vært bedre, går på tur, tar knebøy når jeg går trapper, squats når jeg står nærme en vegg, dropper frokost, lunsj, middag når jg kan og kveldsmat, ikke bare fordi jeg er bevvisst over det men også fordi jeg ser det som noe dorlig, mat er en ting jeg får om jeg gjør noe bra og det er dorlig om jeg tar uten det og føler meg dorlig når jeg spiser rundt folk. Istedet for kutting tar jeg heller og spiser mindre. Jeg blir kvalm av mat, klarer såvidt jobbe der jeg jobber fordi det er mat der hele tiden. og føler det spesielt vanskelig når læreren skal snakke om kosthold, mat eller helse. har ikke lyst å kalle det for en spiseforstyrrelse fordi jeg vil ikke invalidate noen som har en og har fått diagnosen av en person innenfor det yrket.

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt og deler her med oss.   Det høres for meg ut som at tanker omkring mat, kropp og vekt tar stor plass, og at det kjennes vanskelig ut.  Du uttrykker at du ikke ønsker å kalle det en spiseforstyrrelse. Det er ofte en glidende overgang fra å ha et problematisk forhold til mat og kropp, til at det kalles en spiseforstyrrelse. Uavhengig av hva dette er, vil jeg sterkt råde deg til å snakke med noen om dette. Jeg ønsker videre å si litt mer om hvordan man kan vite om forholdet til mat, kropp og vekt er blitt problematisk og når og hvor søke hjelp.   En spiseforstyrrelse kan komme til uttrykk på mange ulike måter, og kan derfor se veldig forskjellig ut fra person til person. Det som er med på å avgjøre hvorvidt man har et problematisk forhold til mat, er hvor mye dette er med på å styre hverdagen og hvordan man har det. Som oftest kommer dette gradvis, og mange har problemer selv med å se at det har blitt et problem. Du skriver at du spiser mindre i stedet for å kutte deg. Jeg får en følelse av at du ikke har det så bra. For veldig mange kan det å ta kontroll over maten, eller det å skade seg selv, være måter å slippe å forholde seg til vonde følelser på. Jeg vet ikke om dette er noe du kjenner igjen hos deg.   Igjen, så vil jeg oppmuntre deg til å ta kontakt med noen du stoler på for å fortelle om hvordan du har det. Snakk gjerne med en trygg voksen, eller en venn. Helsesykepleier og legen din er også et sted hvor du kan snakke om dette, og søke hjelp. For mange kan også en anonym samtale på chat være et greit sted å starte. De fleste som er usikre på om de har en spiseforstyrrelse, synes ofte det kan være vanskelig å vite om det er alvorlig nok til å kunne få hjelp. Vi i ROS jobber for at man skal få mulighet til å prate med noen på et tidlig tidspunkt, slik at man kan finne mer ut av hva som kan være til hjelp for den enkelte.   Denne podcast-episoden tar for seg hvordan og når man bør oppsøke hjelp. Den tar også opp mange spørsmål man gjerne sitter inne med.   Håper mitt svar her kan være til hjelp for deg.   Vennlig hilsen rådgiver i ROS
ROS

NESTE AKTIVITETER

16. september 2024
Trondheim
Pårørendeuke
17. september 2024
Stavanger
Gruppe: For personer med overspisingsproblematikk (lukket) AVLYST
17. september 2024
Bergen
Temakveld: Guttastemning
19. september 2024
Bergen
Gruppe: Yoga

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.