Spørsmål & svar

sliter med selvbildet og kroppen
Dato: 31.august 2023

Jente/kvinne, 

20 år

Hei! Jeg syns det er vanskelig å forklare dette på en bra måte, men jeg skal gjøre et forsøk. I en periode som strekker seg over flere år så har jeg slitt med selvbildet og da spesielt hvordan kroppen min ser ut. Nå pga en veldig stor økning av fysisk aktivitet så har jeg gått ned veldig mye. Såpass at klærne mine ikke passer lenger, noe jeg ble litt sånn «jippi hurra!» over de 5 første sekundene før jeg også tenkte : oi! Nei dette er ikke bra». Disse to sidene av tankene mine slåss dagelig. Jeg spiser, men det er ikke nok. Noe jeg gjør bevist ubevist. Og hvis jeg spiser nok eller kanskje litt mer og /eller skal kose meg litt, så føler jeg meg sikkelig dårlig og ekkel etterpå. Ganske enkelt, jeg får dårlig samvittighet av å unne meg det. Det er veldig slitsomt, for da føler jeg at jeg må trene hardere og spise mindre.. for å kunne få «god samvittighet» igjen.

ROS svarer

Hei, så fint at du vil dele hvordan dette er for deg her.

Jeg forstår at dette er slitsomt for deg. Jeg tenker at å gå rundt og ha det slik skal du ikke trenge å ha det. Det høres for meg ut som at dette kjennes også litt forvirrende og kaotisk ut for deg akkurat nå. For mange kan det å rett og slett skrive ned alle slitsomme tanker hjelpe litt. De fleste som sliter med et vanskelig forhold til mat, kropp, trening og seg selv, trenger hjelp for endre tankemønstre og hjelp til å finne ut av hvordan dette kan bli bedre. Er det noen du kjenner deg trygg nok på, som du kan snakke med om dette? Bare det å få luftet det til noen andre kan være godt i seg selv, og kan være fint og viktig første steg. ROS kan også være et trygt sted hvor du kan snakke mer om dette. F.eks. på vår anonyme chat, eller i en individuell samtale med en rådgiver.

Jeg vil også oppfordre deg til å snakke med legen din om dette. Det høres for meg ut som at er litt bekymret over utviklingen, og det er mye bedre å være tidlig ute med å få en vurdering og evt. mer hjelp, før ting utvikler seg og går for langt.

 

Takk igjen for at du tok kontakt.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

1. juli 2024
Trondheim
Ungdomsuke
19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.