Spørsmål & svar

Dato: 21.juni 2023

Jente/kvinne, 

24 år

Hei. Jeg har strevd med mat/kropp lenge. Mest overspising. Ønsker å gjøre alt for å få til å ta tak i problemene, men det er noen ting som plager meg spesielt i sommer.

1.Dette kan være tema året rundt, men spesielt nå, og det er slankeprat. Spesielt skikkelige dietter og slanking som ikke høres sunn ut på lang sikt. På jobben min jobber vi tett på hverandre, ofte to stk i team. Det å høre om andre som skal på diett og sliter med vekta, trigger meg virkelig. Hva kan jeg gjøre? Føler det blir så dramatisk å si at det er triggende, ønsker ikke å gjøre et nr ut av at jeg synst sånt er vanskelig. Spesielt ikke i en verden der en skal prøve å bli litt mindre krenka..(skulle jo ønske jeg ikke tok det til meg).

2. Å gå i bikini/se kroppen sin over lengre tid, i ulike vinkler, se at andre ser den og bli vurdert. Det trigger trøste/overspising.

3. Å være oppblåst i mindre klær. Glad i å gå tur, og om vinteren kan jeg bare gjemme meg i store klær om jeg føler meg litt oppblåst. Der er ikke like lett i 25 grader. Noen råd her?

4. Akseptere at en begynner å bli eldre. At jeg ser at jeg ikke kommer til å være ung for alltid, blir ekstra tydelig om sommeren når både jeg og andre viser mye hud. Hvordan føle seg vel likevel?

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt. Så fint at du ønsker å jobbe med ditt forhold til mat og kropp når dette kjennes vanskelig ut. De problemene du tar opp tror jeg svært mange vil kunne kjenne seg igjen i i større eller mindre grad. Jeg skal forsøke å si noe rundt de punktene du tar opp, og håper det kan være til hjelp for deg.

 

1.Slankeprat – hvordan forholde seg til dette?

Mange som har et vanskelig forhold til mat og kropp kan oppleve dette som slitsomt og triggende. Jeg kan forstå godt at dette er vanskelig, og ikke minst vanskelig å vite hvordan møte det. I vår egen podcast uforstyrra snakker de om akkurat dette tema ubehagelig matprat. Jeg synes at denne episoden gir mange gode ideer og råd som jeg vil beskrive under.

 

En måte å møte det på er rett og slett og forsøke å skifte tema. F.eks. «hva gjorde dere på i helgen?» «Hvordan går det ellers for tiden?» «Hvilke planer har dere for sommeren?». Jeg tenker at det også er helt innenfor å si fra om hvordan slik prat påvirker enten deg selv, eller egentlig hvem som helst i rommet. F.eks. «Jeg tenker at nedlatende snakk om mat og slankeprat ikke gjør oss særlig godt, vertfall ikke meg. Kan vi fokusere på andre ting i lunsjen?». Det er forståelig at ikke alle får seg til å si noe som dette. Men mest sannsynlig er det flere som kan kjenne på at det å fokusere på andre ting enn negativ matprat kan være lettende.

 

Dessverre har vi ikke kontroll over hva alle andre snakker om og sier, og vil nok møte på folk som snakker om mat på en nedlatende måte igjen og igjen. Så det vil nok være viktig å også jobbe med å skille seg selv fra andre, at det andre har fokus på og gjør, er ofte ikke aktuelt for oss. Gjerne minne deg på at dette handler om uvitenhet.

 

Det å jobbe med å si fra til de nærmeste tenker jeg uansett kan være lurt. Du skriver at dere jobber tett og gjerne i team på to stk. Dersom en nær venn/familie/nær kollega gjentagende ganger sier triggende ting, så kan det være fint å si fra, både av hensyn til deg, men også av hensyn til deres forhold. F.eks. «Jeg har et litt vanskelig forhold til mat og vekt. Dette er noe jeg jobber med, men akkurat nå tar tanker om mat og vekt en del plass, og er slitsomt, og jeg trenger rett og slett litt pause fra alt som har med mat og gjøre. Går det greit om vi snakker om litt andre ting på jobb?»

 

2. Å gå i bikini/lettere kle.

Vår egen podcast uforstyrra har også en episode om  sommerkroppen.

 

Sommeren kan være utfordrende for mange når det kommer til det å ha på seg mindre klær. Spesielt dersom man opplever at forholdet til mat og kropp er vanskelig. Du skriver at det trigger overspising/trøstespising. Det får meg til å tenke at dette kanskje setter deg i kontakt med noen vanskelige følelser og tanker. Kanskje kan du utforske litt hva disse tankene og følelsene er?

 

Noen kan synes at det å gå i bikini og lettere klær er så vanskelig at de lar være å bli med ut, eller gå på stranden med venner. Dersom du opplever dette så kan det være fint å hjelpe deg selv til at det skal bli enklere å bli med. Det er helt greit å også kle seg i klær som er mer komfortabel, som f.eks. en løs t-skjorte, og evt. andre løse og luftige klær. Det å unngå ting for alltid kan være med å forsterke og opprettholde det som er vanskelig. Så det å gradvis eksponere seg kan være viktig. Men det er helt greit å ta det i eget tempo. Det viktigste er å hjelpe deg selv til hvordan du kan ha det greit når du er med på ting. Kanskje kan en eksponering være å kle seg litt lettere sammen med noen man er ekstra trygg på være en start.

 

Jeg får også inntrykk av at du tenker en del på hva andre om kroppen din. Mitt råd her vil være å øve deg på å plassere deres tanker der de er og ikke i dine tanker. Altså øve på å skifte fokus. Hva andre tenker får vi aldri vite, og heller aldri kontrollert. De andre er som regel mest opptatt av seg selv og hvordan de selv ser ut. Dersom noen er veldig opptatt av kroppen til andre, så er de mest sannsynlig at man strever selv. Kanskje kan du øve deg på å flytte fokus til hva er det du selv legger merke til ved andre, evt. hva er det du setter mest pris på ved de andre.

 

3. Oppblåsthet og samtidig ha på mindre klær

Dette kan de fleste kjenne er ubehagelig. For mange kan det å kjenne at det strammer rundt magen når man er oppblåst trigge en følelse av å plutselig føle seg mye større enn man er. Mitt råd her vil være å jobbe med å anerkjenne det som faktisk er sannheten – at man er oppblåst og at man ikke har blitt større på bare noen timer eller over natta. At det er helt normalt å være oppblåst, at det er ubehagelig og at det her helt greit. Så kan du kanskje spørre deg selv – hva trenger jeg når jeg har det slik. For mange kan det være greit å ta på seg noen klær som strammer mindre rundt magen, for noen så kan det være lurt å ta det litt roligere og puste litt godt for at mage skal slappe mer av.

 

4. Aksept for å bli eldre

Her igjen vil jeg råde deg til å lete etter andre ting å fokusere på når det kommer til å bli eldre enn utseende. Det vi leter etter og zoomer inn på blir fort veldig stort og viktig for oss. Som f.eks. å zoome inn på tegn til at man blir eldre. Finn gjerne flere aspekt ved det å bli eldre som er mer oppbyggende. F.eks. mer erfaring, mer kunnskap, kan mer om hva som betyr noe, osv. Det kan også være nyttig å øve på å rette fokus mot her og nå. Tilstedeværelse eller mindfullness som det også kan bli kalt, kan være veldig nyttig for å kjenne seg mer tilfreds og lettere ha aksept for de endringer eller vanskelige ting som kommer og går.

 

Når det er sagt så er det lov å kjenne en form for tristhet over å bli eldre. Det trenger ikke være motsetning av å akseptere å bli eldre og trives med å bli eldre. Det å være trist over dette kan også handle om savn etter tid som er forbi, som er egentlig en fin ting.

 

 

Jeg håper at svaret mitt her kan være til hjelp for deg. Lykke til og god sommer.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

 

ROS

NESTE AKTIVITETER

5. februar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
10. februar 2025
Oslo
Gruppe: For personer med overspisingsproblematikk (lukket)
11. februar 2025
Trondheim
Kurs: Trygge Kropper Trygge Barn (TKTB)
13. februar 2025
Digitalt
Gruppe: For pårørende (lukket) (FULLT)

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

5. februar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
10. februar 2025
Oslo
Gruppe: For personer med overspisingsproblematikk (lukket)
11. februar 2025
Trondheim
Kurs: Trygge Kropper Trygge Barn (TKTB)
13. februar 2025
Digitalt
Gruppe: For pårørende (lukket) (FULLT)