Spørsmål & svar

Hvordan kan man stå fram om spiseforstyrrelsen sin hvis man er redd for hvordan andre vil dømme deg?
Spørsmål: 1.januar 1970

Gutt/mann, 

24 år
Hvordan kan man stå fram om spiseforstyrrelsen sin hvis man er redd for hvordan andre vil dømme deg? Jeg vil fortelle folk hvordan jeg føler meg men ikke ødelegge hvordan de tenker om meg.

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt.   Så fint at du ønsker å ha mer åpenhet rundt hvordan du har det. Du skriver at du er redd for hvordan de vil tenke om deg. Mange med spiseforstyrrelse kan fortelle at de skammer seg over problemene sine, som videre for mange kan hindre en fra å åpne opp om det vanskelige. Vi i ROS erfarer at gjennom åpenhet og ærlighet, både i forholdet til en selv og til andre, kan man få mer ord til det man kjenner på. Det å gå rundt å bære på mange vanskelige tanker og følelser for seg selv, kan kjennes veldig ensomt ut, og kan videre gjøre det ekstra krevende å stå i den situasjonen man står i. Gjennom det å dele av egne utfordringer med andre og bli møtt i det som oppleves vanskelig kan bidra til mindre ensomhetsfølelse og dempe skammen.   Det kan være fint å tenke litt gjennom hvem du ønsker å være åpen med, og hva har du behov for å være åpen om. Du skriver at du vil fortelle dem om hvordan du føler deg. Og det tror jeg er et veldig fint sted å starte. For mange vil det være viktig og nyttig å være åpen med sine nærmeste, for at de nærmeste skal kunne være en støtte og ressurs. Tenk gjerne også gjennom hvordan kan de rundt være en ressurs for deg. Er det viktigst for deg at de bare vet hva du går gjennom, og hvordan du har det? Er det noen hensyn de kan ta for at ting skal bli lettere for deg? Gjennom å ha reflektert rundt disse tingene, så kan det bli lettere å uttrykke hva du har behov for. Det er også helt greit å ikke helt vite.   Du skriver at du er redd for hvordan andre vil dømme deg. Sett gjerne ord på hva du selv er redd for at de skal tenke om deg, eller dømme deg for. Tanker om hva andre tenker om oss kan bygge seg opp mye større i vårt eget hodet dersom de får lov til å forbli kun i vårt eget hode. Kanskje kan du også dele dette med noen av de rundt deg?   Jeg ønsker også å dele noen linker som kanskje også kan være nyttige for deg.
  • Mann nok - dybdeintervjuer med gutter og menn som har egenerfaring med spise- og treningsforstyrrelser. Ved å dele sine historier ønsker de å bidra til økt åpenhet om og forståelse for problematikken.
  • Den vanskelige samtalen - Hvordan kan jeg fortelle til mine nærmeste at jeg strever med mat og kropp?
  Jeg håper at dette svaret kan hjelpe deg på veien. Du er velkommen til å benytte deg av ROS sitt rådgivningstilbud.   Med vennlig hilsen rådgiver i ROS.
ROS

NESTE AKTIVITETER

30. mai 2023
Stavanger
Temakveld: Overgrep og smerteuttrykk
2. juni 2023
Bergen
Jubileumsseminar
5. juni 2023
Oslo
Pårørendegruppe
6. juni 2023
Stavanger
Åpen pårørendesamling

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.