Spørsmål & svar

Er redd for at jeg er i veien, masete, irriterende, slitsom osv. Noen tips til hvordan slutte med de tankene?
Dato: 6.juni 2023

Jente/kvinne, 

16 år

Jeg sliter med spiseforstyrrelser og får hjelp av rådgiver, skole psykolog og miljøarbeider på skolen jeg går på. Jeg er veldig takknemlig for at de er der for meg til en vær tid, men føler og er redd for at jeg er i veien, masete, irriterende, slitsom osv. noen tips til hvordan slutte med de tankene

ROS svarer

Hei,

 

Og takk for at du skriver til oss. Så fint å høre at du får god oppfølging rundt deg. Jeg tror ikke du er alene om å kjenne på det du beskriver. Det er forståelig at det kan kjennes tungt iblant, og at man kan få noen vanskelige tanker om seg selv. Det å ha behov for mer hjelp i en periode i livet, kan for de fleste være krevende på sikt. Man kan bli redd for å være i veien, selv om man egentlig vet at man ikke burde tenke slik. Jeg ønsker å dele noen tanker rundt dette, og håper at det kan være til hjelp for deg, og at disse tankene vil ta mindre plass etter hvert.

 

Hvis man kan tenke at vi mennesker ikke hadde klart oss særlig bra alene, ser vi kanskje enda tydeligere at vi har behov for hverandre. Fra vi er små av, er vi helt avhengig av andre for å overleve. Og med tiden, blir vi mer og mer selvstendig som en naturlig del av utviklingen vår. Men målet er nok aldri å bli helt uavhengig. Vi har fortsatt behov for hverandre. I løpet av livet, går de fleste gjennom større eller mindre utfordringer, som gjør at vi har behov for mer støtte og hjelp. Og heldigvis er vi skrudd sammen slik at vi også liker å være til hjelp for andre. Det kan kjennes meningsfullt å være der for noen som trenger det. Er det slik for deg også? Man sier ofte at det er bedre å gi enn å få. Og akkurat nå kjenner kanskje du akkurat på dette. Men mest sannsynlig vil du oppleve å kunne være den som gir til andre etter hvert. Kanskje det er en fin erfaring å ta med seg videre, nemlig det å vite at det også kan være vanskelig å ta imot hjelp i blant.

 

En annen ting man kan forsøke å gjøre, er å se for seg hvordan du ville møtt en venn, som hadde de samme tankene som du nå kjenner på. Hva ville du sagt til vennen din for at han/hun skulle føle seg bedre?

Vi har en tendens til å være litt mer hard mot oss selv, enn det vi vanligvis ville vært med en venn. Så kanskje det går an å forsøke å møte seg selv på en slik måte du ville møtt en god venn på, når disse tankene skulle dukke opp igjen?

 

Og sist men ikke minst, kan det være godt å sette ord på dette, om du merker at det tar mye plass. Det å dele det man tenker og føler mye på, kan også være til hjelp. Om du ønsker å snakke med med noen i ROS, kan du ta kontakt med oss på vår anonyme chat.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

20. april 2024
Tyrkia
Sterkere sammen (fulltegnet)
22. april 2024
Tromsø
Introduksjon i mindfulness: Finn roen med ROS
2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.