Spørsmål & svar

Dato: 12.juni 2023

Jente/kvinne, 

48 år
Jeg sliter veldig med ptsd og derav overspising ved angstanfall og triggere .. trenger sårt noen gode tips /verktøy til å få kontroll på tvangspisinga/overspisinga . Kommer ofte på kvelden og er ødeleggende for det sosiale livet mitt og livet generelt . Får enda mere angst av sukker og er sukkeravhengig . Jeg vet av erfaring at lavkarbo kosthold fungerer godt for meg men nå er jeg så dårlig av ptsd at jeg ikke klarer å holde meg unna sukker og overspising . Går til psykolog men han jobber ikke med spiseforstyrrelse ønsker men stabilisering av ptsd’n .

ROS svarer

Hei,   Og takk for at du tar kontakt og deler hvordan dette er for deg. Det høres vondt og slitsomt ut å ha det slik du beskriver. Så bra du får hjelp for ptsd'en. Jeg håper du får den hjelpen du trenger. Du skriver at du trenger sårt noen tips/verktøy for å håndtere overpsisinga. Jeg skal forsøke å si litt om overspising, og gi deg noen råd for å jobbe med det.     Overspisingslidelse er den spiseforstyrrelsen som forekommer mest, og den kommer til uttrykk på ulike måter. De fleste som opplever dette bruker maten for å regulere følelser. Dette kan være alle typer følelser, men overspisingen skjer oftest når man er alene og kjenner på følelser som er vanskelige. Mange finner ofte trøst i maten, og opplever at det kan lindre litt, der og da. I etterkant sitter man ofte igjen med en følelse av skyld og skam, og kanskje man i tillegg har brutt en del regler man har tilegnet seg, både av mengde og type mat. Dette kan igjen være med på å forsterke de vanskelige følelsene, som igjen kan trigge behov for å bruke maten for å dempe ubehaget. Følelsen av å «miste kontroll» er også typisk.     Du beskriver selv overspising ved angstanfall og triggere. Det er ofte veldig hensiktsmessig å utforske egne mønstre og hvilken funksjon maten har fått i eget liv. Mye skjer automatisk og er ubevisst, og kan altså være vanskelig å finne ut av på egen hånd, og de fleste har behov for hjelp av noen som kan mer om dette. Når man har mer klarhet i egne mønstre, blir det lettere å bryte ut av dem og finne nye mestringsstrategier for å erstatte den funksjonen maten har hatt. Kanskje du allerede forstår også mye gjennom den hjelpen du får med ptsd.     Videre legger jeg ved noen punkter over ting som for mange er viktig og nyttig å jobbe med for å dempe behovet for overspising:
  • Måltidsmønster. Det er lurt å tilstrebe regelmessige måltider, f.eks. 3-4 hovedmåltider og 1-2 mellommåltider. Fokus på å spise seg mett er også viktig.
  • Aktivitetsliste. Lag en liste over aktiviteter/strategier som du øver deg på å ta i bruk når trangen inntreffer - noe som er veldig overkommelig for deg og lystbetont. Formålet er å flytte fokuset, og gjerne fylle på med noe du har behov for. F.eks. å ta en prat med en god venn, se en gøy episode av noe, spennende podcast, en liten luftetur, spille et spill etc.
  • "Slanketanker". Slike tanker kan også være lurt å jobbe med. Mange opplever at fokus på å slanke seg er med på å opprettholde overspisingen. Strenge regler rundt mat, f.eks. "ja og nei mat" kan komplisere forholdet til mat. Da vil det være aktuelt å jobbe med aksept for alle typer matvarer, og at ingen mat er farlig.
  • Skamfølelse rundt mat. Mange er gjerne godt kjent med «burde», «skulle», «om bare», «jeg må» «…ta meg sammen». Jeg vil oppfordre deg til å legge merke til om du har noe av dette, eller lignende. Legg merke til hva det gjør med deg. For de fleste har det ingen god effekt, tvert i mot, det bygger opp enda mer skam, og forsterker en vond sirkel med behov for å regulere følelser med mat. Bytt det heller ut med «jeg ønsker», «jeg velger», «jeg kan», «jeg gjør mitt beste», «dette er ikke så enkelt for meg..».
    Du nevnte at du har snakket med din psykolog om dette, men at han ikke jobber med spiseforstyrrelse, men kun ptsd. Kan du snakke med legen din om overspisingsproblematikken? Legen din vil kunne hjelpe deg å utforske andre tilbud i ditt området, og evt. henvise deg videre.   Vi i ROS er opptatt av å formidle at det er mulig å få et godt forhold til mat, og at det finnes god hjelp å få.  Vi ønsker at alle som selv opplever at forholdet til mat går utover hvordan de har det, skal få mulighet til å få hjelp. Vi tilbyr gratis rådgivningssamtaler uten henvisning eller krav om diagnose. Vi tilbyr ikke behandling, men samtalene våre fungerer mer som hjelp til selvhjelp. Mer om hva vårt samtaletilbud går ut på og hvordan man kan ta kontakt, kan du lese mer om her.     Med vennlig hilsen rådgiver i ROS
ROS

NESTE AKTIVITETER

5. februar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
10. februar 2025
Oslo
Gruppe: For personer med overspisingsproblematikk (lukket)
11. februar 2025
Trondheim
Kurs: Trygge Kropper Trygge Barn (TKTB)
13. februar 2025
Digitalt
Gruppe: For pårørende (lukket) (FULLT)

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

5. februar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
10. februar 2025
Oslo
Gruppe: For personer med overspisingsproblematikk (lukket)
11. februar 2025
Trondheim
Kurs: Trygge Kropper Trygge Barn (TKTB)
13. februar 2025
Digitalt
Gruppe: For pårørende (lukket) (FULLT)