Spørsmål & svar

Jeg har erkjent at jeg overspiser for flytte fokuset fra å føle på ensomhet og meningsløshet. Hvordan kommer jeg meg videre?
Dato: 16.mai 2023

Jente/kvinne, 

35 år
Jeg har innsett at jeg overspiser og at jeg gjør det for å flytte fokuset fra å føle på ensomhet og meningsløshet. Jeg har med andre ord erkjent for meg selv at det er et problem, sett mønsteret i når jeg spiser og hvilken følelsestilstand som igangsetter det. Jeg prøver nå å ikke ha usunn mat liggende i skapene, slik at når trangen kommer så er det "riktigere" mat jeg ender med å overspise. Men hva er neste steg? Hvordan kommer jeg meg videre?

ROS svarer

Hei, Takk for at du tar kontakt her. Det å erkjenne et problem er en viktig start i en endringsprosess. Det høres ut som er godt i gang med denne endringsprosessen. Hva som er neste steg kan være svært forskjellig for den enkelte, men jeg skal forsøke å si noe om hva som kan være viktig for mange å jobbe med når det gjelder overspisingsproblematikk. Jeg håper svaret her kan hjelpe deg et stykke på veien videre mot at dette skal bli bedre for deg. Du beskriver at du har gjort deg noen viktige erfaringer, nemlig bevisstheten om hvilke følelser det handler om i ditt tilfelle. Og selv med denne bevisstheten, kan man likevel oppleve at det kan være vanskelig å stoppe, når trangen for å overspise inntreffer. Mange vil nok ha behov for veiledning og hjelp for å finne mer ut av hvordan man kan møte følelsene og egne behov på en annen måte, enn med maten. Hvis man ser på maten som en mestringsstrategi for å regulere følelser, er det ofte behov for å erstatte denne mestringsstrategien med noe annet. Og ved å utforske følelsene som fører til overspising, kan man også finne ut av hva man egentlig har behov for i de ulike situasjonene. Du nevner ensomhet og meningsløshet. Dette kan være vanlige følelser å kjenne på fra tid til annen, men kan likevel være tungt og vondt å kjenne på. Jeg vil oppfordre deg til å snakke med noen om dette - dette gir deg mulighet til å få støtte og forståelse fra andre, og videre kanskje det kan bli mulig å utforske andre mestringsstrategier. Vonde følelser har også en tendens til å bli litt lettere å bære når de deles med andre. Videre legger jeg ved noen punkter over ting som for mange er viktig og nyttig å jobbe med for å dempe behovet for overspising:
  • Måltidsmønster. Det er lurt å tilstrebe regelmessige måltider, f.eks. 4 hovedmåltider og evt. 1-2 mellommåltider. Fokus på å spise seg mett er også viktig.
  • Aktivitetsliste. Lag en liste over aktiviteter/strategier som du øver deg på å ta i bruk når trangen inntreffer - noe som er veldig overkommelig for deg og lystbetont. Formålet er å flytte fokuset, og gjerne fylle på med noe du har behov for. F.eks. å ta en prat med en god venn, se en gøy episode av noe, spennende podcast, en liten luftetur, spille et spill etc.
  • "Slanketanker". Slike tanker kan også være lurt å jobbe med. Mange opplever at fokus på å slanke seg er med på å opprettholde overspisingen. Strenge regler rundt mat, f.eks. "ja og nei mat" kan komplisere forholdet til mat. Da vil det være aktuelt å jobbe med aksept for alle typer matvarer, og at ingen mat er farlig.
 Du skriver at du prøver å ikke ha liggende usunn mat. Jeg tolker det slik at du ikke har tilgjengelig matvarer du typisk overspiser av? Det kan være lurt for mange, spesielt i perioder hvor man jobber med å begrense overspisingen og stå i mot trang. Samtidig opplever mange at det å holde seg unna ting over tid ikke alltid hjelper, men kanskje til og med opprettholder et litt "strengt" regime. Derfor, etterhvert som at overspisingen avtar, kan det for mange være fornuftig å jobbe med eksponering av typisk "utfordrende" matvarer. Vi i ROS jobber for at alle som opplever at forholdet til mat har blitt problematisk, skal få noen å prate med. Sammen med en fast rådgiver, kan man finne mer ut av hva som kan være til hjelp for den enkelte. Man behøver ikke en henvisning eller en diagnose. Vi er glad for å tilby gratis rådgivningssamtaler på alle våre sentre, og digitalt for de som ikke bor nær sentrene våre. Mer om hvordan slike samtaler kan fungere, kan du lese mer om her. Vi tilbyr også kurs i Mindful eating og Mindful selfcompassion digitalt. Her kan du lese mer om det. Du er hjertelig velkommen til å ta kontakt for mer informasjon, dersom du tror noe av dette kan være noe for deg. Med vennlig hilse rådgiver i ROS
ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.