Spørsmål & svar

Når blir det en spiseforstyrrelse?
Spørsmål: 1.januar 1970

Jente/kvinne, 

12 år

Når blir det en spiseforstyrrelse? Jeg har ett veldig anspent forhold til mat. Jeg får veldig dårlig samvittighet etter og mens jeg spiser, og da er det mye lettere å bare hoppe over måltidet en å føle meg tjukk. Jeg vet ikke om jeg er undervektig fra før da jeg er 167 høy og 38,9 kg

ROS svarer

Hei!

 

Så fint at du tar kontakt med oss og forteller om hvordan du har det med mat og kropp. Vi er ikke leger eller psykologer og kan ikke stille noen diagnose, men det du beskriver kan være tegn på en spiseforstyrrelse. Det er ikke alltid så lett å si nøyaktig, men vi snakker gjerne om at det er en spiseforstyrrelse når tanker og følelser rundt mat og kropp tar så stor plass at det styrer livet vårt og går utover hvordan vi har det. Det kan kjennes som at man blir styrt av tankene, istedenfor at man selv tar styring. For mange kan det være vanskelig å se selv når det begynner å bli et problem.

 

Du forteller om en ganske lav vekt som bekymrer meg, og som kan være farlig for deg. Du er i en fase hvor kroppen din skal vokse og utvikle seg og du trenger nok og regelmessig næring for at kroppen skal utvikle seg som den skal i denne perioden. Regelmessige måltider og nok mat trenger vi alle for å ha det bra, både fysisk og psykisk. Når mat og kropp blir vanskelig slik du beskriver, tenker jeg det er veldig viktig at du snakker med noen om dette, og får hjelp til å få det bedre. Du skal ikke behøve å ha det på denne måten og det finnes god hjelp.

 

Jeg anbefaler deg å snakke med legen din, hvor du kan få god hjelp. Mange kan kjenne at det er vanskelig og trenger at noen hjelper med det. Kjenner du noen du stoler på, som du kan fortelle dette til, f.eks familie, helsesykepleier eller andre? Hvis du trenger å snakke mer om dette og du er usikker på hvordan, så må du gjerne ta kontakt med oss på vår anonyme chat. Det er også mulig å avtale tid for en samtale hos oss.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

30. mai 2023
Stavanger
Temakveld: Overgrep og smerteuttrykk
2. juni 2023
Bergen
Jubileumsseminar
5. juni 2023
Oslo
Pårørendegruppe
6. juni 2023
Stavanger
Åpen pårørendesamling

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.