Spørsmål & svar

Dato: 11.april 2023

Jente/kvinne, 

22 år

Hei! Jeg går i behandling for bulimi, og har gjort det i to år, men det er egentlig ikke før nå jeg har fått til å følge en kostplan og begynner med steg tre i behandlingen med å utfordre diettregler. Nylig har jeg begynt å øve på «mindful eating». Jeg vet ikke helt hvordan man gjør det egentlig, men prøver bare å være oppmerksom på at og hva jeg spiser, og hva som skjer inni meg. Jeg synes det er skikkelig vanskelig, men også veldig nyttig. Jeg føler på en måte at jeg for første gang klarer å være tilstede/forholde meg til at jeg spiser, istedenfor å bekymre meg og gruble og drukne det i maten. Før føltes det alltid som jeg mista helt kontroll hver gang jeg spiste, liksom som overspising. Men det jeg også merker er at jeg føler meg mer restriktiv. Jeg tenker det ikke er så rart siden det er en del av min SF, og at når jeg prøver å ikke stenge alt ute med maten så merker jeg mer av hva jeg tenker og føler. Samtidig er jeg veldig redd for at jeg skal «mate» den restriktive delen av spiseforstyrrelsen og gi den mer kontroll. F.eks. klarer jeg ikke lenger spise på kortere tidsrom fordi jeg frykter at det skal bli som når jeg overspiser, og jeg bruker veldig lang tid på måltidene som kanskje blir utsettelse. Hvordan vet jeg om det er mer nyttig eller skadelig å prøve å være oppmerksom når jeg spiser?

ROS svarer

Hei,

 

Og takk for at du skriver til oss. Jeg forstår godt at dette ikke er så lett å vite helt hva som er hensiktsmessig i denne problemstillingen du beskriver. Det høres ut som dette med å være tilstede i måltidet har gitt deg noen viktige og gode erfaringer. Du beskriver at du for første gang klarer å være tilstede og at du klarer å forholde deg til maten, uten å gruble og drukne det i mat.

Samtidig, er du redd for at dette kan medføre mer restriktivt forhold til maten, da du kan merke noen tendenser til dette. Du nevner også dette med at det tar lenger tid å spise, og at du er redd for at dette kan være er form for utsettelse.

Her er det ikke noe fasit svar, men jeg ønsker å kommentere det du skriver og kanskje stille deg noen refleksjonsspørsmål som kan være til hjelp.

 

Først og fremst, er jeg glad for at du får behandling for bulimi, og at du kjenner at du er klar for steg 3 i behandling. Det må ha krevd mye av deg, og det tenker jeg er viktig å løfte frem. Det jeg først lurer på, er om dette med «mindfull eating» er noe du har fått anbefalt av din behandler, og om dette er noe dere prater om?

Her vil jeg råde deg til å ta opp akkurat det du har skrevet her, slik at du kan få mer konkrete råd i din situasjon, fra en som ser mer helhetlig på situasjonen din og som vil kunne si noe om hvorvidt dette er i tråd med behandlingsforløpet du er i.

 

Så vil jeg kommentere det du frykter, nemlig å havne i restriktive spor, slik du beskriver har vært en del av spiseforstyrrelsen. I tillegg til det, kan det å spise i korte tidsperioder skremme deg, da det gjerne tidligere har vært sterkt forbundet med overspising. Det er ikke så rart at man frykter en del mønstre du har erfart som vonde tidligere, nå som du er godt i gang med tilfriskningen.

 

Det å bevege seg ut av gamle mønstre, byr som oftest på å utfordre seg ut på nye måter å tenke og handle på. Dette i seg selv er krevende. I tillegg har man med seg gamle erfaringer som enten kan trigges frem, eller nye erfaringer som kan minne om gamle mønstre. Det er kanskje ikke så rart at man både blir forvirret og redd i slike situasjoner. Dette tror jeg ikke man kommer foruten. Jeg har derfor troen på å dele disse tankene og det du frykter, med din behandler. Det å sette ord på det og få en bekreftelse på at det ikke er så unormalt å kjenne på mange følelser i en slik situasjon, kan gjøre det lettere å forholde seg til alle tankene og følelsene som måtte dukke opp fremover.

 

Dersom du opplever vanskelige tanker og følelser, er du også hjertelig velkommen til å ta en prat på vår anonyme chat i tillegg, som er tilgjengelig både på dag- og kveldstid. Det kan være til hjelp, dersom man kjenner på mye uro.

 

Håper dette kan være til hjelp. Ønsker deg masse lykke til videre i behandlingsforløpet. Vi heier på deg!

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

3. juni 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. juni 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
7. juni 2024
Bergen
Pårørendeseminar
12. juni 2024
Trondheim
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.