Spørsmål & svar

Dato: 13.juni 2023

Jente/kvinne, 

20 år
Hei. Mat, kropp og vekt er veldig vanskelig får tiden. Jeg har slitt i mange år, å begynte i behandling får spiseforstyrrelse på bup får noen år siden, men det funka ikke får meg. Jeg virkelig hater meg selv så ekstremt mye. Jeg unngår sosiale sammensetninger fordi jeg ikke vet om det blir mat der og at jeg føler meg så ekstremt tykk og ekkel å vill ikke at noen skal se meg. Jeg lar meg selv spise Max 450kal hver dag, men det blir ofte flere dager uten noe som helst.. jeg er redd får å drikke vann, sukkerfri brus alt.. Føler jeg legger på meg mange kilo bare jeg tenker på det. Jeg går rundt å er livredd mamma eller noen skal få meg til å spise, eller at mamma skal måtte gå igjennom å se meg så dorlig igjen..:/ Jeg var innlagt på et behandlings sted frem til 22mars i år, å på 2 mnd nå siden jeg ble skrevet ut har jeg gått ned 12kg.. å jeg vet ikkje hva jeg skal gjøre.. får på en måte så har jeg «kontroll» over dette, å vil fortsette, men samtidig er jeg ekstremt sliten å vet at jeg trenger hjelp om jeg skal komme meg ut av det.. men tidligere opplevelser med det å si ifra om sånn har vært veldig vonde.. Jeg har fått høre flere ganger at «du er fortsatt overvektig så du kan bare fortsette nedover du».. synest det her er kjempe vanskelig.. er så redd får å få høre den «du er overvektig» igjen.. er redd jeg lager dette til et større problem en det er.. jeg vet ikke.. om tallet på vekta ikke går ned på en dag får jeg helt panikk, trener, å spiser ikke på Vertfall en dag. Jeg er liksom ikke syk nok til å få hjelp.. å jeg hver bare ikke hvordan jeg skal håndtere det greiene her..

ROS svarer

Hei, Så fint at du tar kontakt her. Det høres ut som at mat, kropp og vekt tar veldig stor plass hos deg. Dette høres veldig vanskelig ut. Det høres også ut som at du har erfaringer fra tidligere av å ikke bli helt møtt på den måten som du trenger, og dette kan for mange oppleves som vondt og sårt. For noen kan dette også bli et hinder for å søke hjelp på nytt. Det kan være uheldig, da det kan være vanskelig å komme seg ut av en spiseforstyrrelse på egenhånd. Når mat, kropp og vekt tar så mye plass i livet som det du beskriver så kan det virkelig være fint å snakke med noen om det. De fleste med en spiseforstyrrelse er normalvektige eller overvektige, så det er synd å høre at du har tanker om at du ikke er syk nok for å få hjelp. For mange så er det også veldig godt å få hjelp tidligst mulig, da dette kan gjøre det lettere å komme seg ut av det. Du skriver at du vet at du trenger hjelp for å få det bedre, men at du kjenner at det er vanskelig da du er redd for kommentarer som du har erfaring med tidligere at du har fått. For mange så er det dessverre sånn at en må forsøke flere ganger for å få den hjelpen som en trenger. God kontakt med behandler vil også være viktig for at behandlingen skal være effektiv. Du skriver også at du har vært innlagt på et behandlingssted og ble skrevet ut i mars, har du fått noe oppfølging etter det? Er det mulig å ta kontakt med de igjen? Det er også mulig å ta kontakt med fastlegen sin igjen, for å finne ut hvor du best kan få hjelp videre. Du skriver at det å se at tallet på vekten ikke går ned kan få deg til å trene og ikke spise. Her høres det ut som at det å gå på vekten bidrar til å opprettholde spiseforstyrrelsen? Er det mulig å øve seg på å unngå å gå på vekten? Kanskje det også er mulig å øve seg på å bli litt mer bevisst på hva du forteller deg selv, om det er mye indre kritikk så kanskje det er mulig å møte seg selv med mer medfølelse. En fin regel her kan være å aldri si noe til seg selv som en ikke ville sagt til sin beste venn eller en annen som står en nær. For noen så kan det hjelpe å se tankene som tog som kjører forbi, enten så kan du velge å hoppe på toget eller så kan du bli stående igjen på stasjonen. Det høres også ut som at du har fått i deg svært lite mat over en lengre periode nå, dette vil påvirke hjernen slik at det blir vanskeligere for deg å ta gode valg for deg selv. Jeg vil igjen si at dette høres ikke godt ut for deg, og vil igjen oppfordre deg til å snakke med noen om det. Kanskje du kan fortelle det til en du stoler på eller snakke med fastlegen din. Om du ønsker så kan du ta kontakt på vår rådgivningstelefon eller anonyme chattetjeneste. For dette tenker jeg at du ikke skal stå i alene. Håper noe av dette kan være til hjelp for deg<3 Med vennlig hilsen Rådgiver i ROS
ROS

NESTE AKTIVITETER

25. mai 2024
Trondheim
Dagsretreat med yoga, avspenning og musikkmeditasjon
29. mai 2024
Trondheim
Pårørendeseminar
3. juni 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. juni 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.