Spørsmål & svar

Hvordan kan jeg få mamma til å slutte å snakke stygt om seg selv?
Spørsmål: 4.februar 2023

Jente/kvinne, 

15 år

Hei! Mamma snakker stygt om kroppen sin hele tiden. Jeg kjenner at jeg blir sliten av det og at det påvirker meg. Hva kan jeg si eller gjøre for at hun skal slutte?

ROS svarer

Hei!

Dette er et veldig viktig tema, som jeg tror er lurt å være mer bevisst på. Så takk for at du tar opp dette med oss! Veldig mange som prater negativt om egen kropp, vet ikke at det kan gå utover andre også.

 

Det kan sammenlignes med når noen får igjen en karakter på skolen. Dersom noen blir tydelig misfornøyd med en 5-er, og uttrykker dette foran noen som kanskje i utgangspunktet var fornøyd med samme karakter, kan man begynne å tvile på om det man egentlig synes var godt nok. Så kan man bli enda mer opptatt av karakterer og kjenne seg mer misfornøyd med noe som man kanskje ikke tidligere brydde seg så mye om.

 

Litt av det samme kan man si om det å høre andre snakke stygt om egen kropp. Kanskje man ikke tenkte så mye på egen kropp tidligere, og hadde fokus på helt andre ting. Men jo mer man hører andre fokusere på kropp, vurdere den og kommentere den, kan det sakte meg sikkert gjøre oss mer bevisst på egen kropp.

 

Så det at du reagerer på dette, og kjenner et behov for å si i fra, tenker jeg er en styrke som du vil få nytte av i livet fremover.

 

Noen råd til hvordan man kan gjøre dette:

  •  Sett av god tid, og si gjerne på forhånd at du ønsker en prat. Er man redd for å bli avbrutt, si det gjerne i starten: Jeg ønsker helst å bare få sagt ferdig det jeg har lyst å si, før du sier noe.
  • Noen synes det kan være veldig ubehagelig å ta en slik prat. Da kan man også si noe om det: Jeg synes dette er litt vanskelig å prate om. Da er de som oftest mer oppmerksom, og vil ta hensyn til det.
  • Det kan også hjelpe å skrive ned på forhånd det man ønsker å si, hvis man er redd for å glemme, eller å ikke klare å få sagt det slik man hadde sett for seg. Noen velger å be dem lese alt de har skrevet også, om det er vanskelig å prate i en slik situasjon.
  • For å unngå at den andre går i forsvar, kan det hjelpe å si hva du opplever : "Når du prater stygt om egen kropp, opplever jeg at jeg får et mer bevisst forhold til min egen kropp. Og dette har blitt mer og mer negativt for meg."
  • Komme med forslag til hvordan snu dette: Er det mulig å endre på hvordan du snakker om egen kropp? Kanskje vi ikke skal ha så mye fokus på den, men heller hva den får til, eller kanskje bare ha fokus på helt andre ting.
  • Det er også mange som velger å vise det man har pratet med på chat, eller i en slik spør-svar samtale hvis det kjennes bedre.

 

Jeg håper noe av dette var til hjelp for deg, og at du kjenner deg tryggere til å ta en slik prat. Om du skulle ha behov for å prate mer om dette, og hvordan dette har påvirket deg, har vi også en chat som jeg tror vil passe veldig godt. Det er helt anonymt, og man vil møte noen som har stor forståelse for slike ting.

 

Vennlig hilsen Rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. oktober 2023
Oslo
Åpen pårørendegruppe
3. oktober 2023
Bergen
Yogagruppe
5. oktober 2023
Bergen
Åpen pårørendegruppe
12. oktober 2023
Oslo
Fagkveld: Hva gjør vi med folkehelseproblemet spiseforstyrrelser?

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.