Spørsmål & svar

Jeg er helt avhengig av å telle kalorier, usikker på om dette er normalt..
Dato: 5.juni 2023

Jente/kvinne, 

25 år
Hei, jeg er helt avhengig av å telle kalorier og klarer ikke la være., jeg er livredd for å legge på meg.. jeg skjuler det for venner og unngår sosiale sammenkomster som omhandler mat og skylder gjerne på allergier som grunner til at jeg ikke kan spise.. jeg spiser nå begrenset mengde kalorier om dagen og gruer meg til sommeren ettersom jeg ikke føler meg slank nok enda til å gå i sommerklær.. usikker på om dette er normalt og sunt eller om jeg begynner å bli syk. Trener 5 ganger i uken.

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt. Det høres for meg slitsomt ut å ha det slik du beskriver. Det kan virke som at tanker omkring mat og vekt tar stor plass hos deg, og at det påvirker hvordan du lever livet ditt på. Det kan også høres ut som at det begrenser deg veldig. Du skriver at du velger bort en del sosiale sammenkomster. Slik skal du ikke måtte ha det. Jeg får også inntrykk av at du selv kjenner på en del bekymring knyttet til denne atferden, og ved at du skriver her tar du denne bekymringen på alvor. Det er veldig bra at du vil dele her hvordan dette er for deg. Du lurer på om dette er normalt og sunt eller om du begynner å bli syk. Det kan være glidende overganger fra å ha et uforstyrret forhold til mat, kropp og vekt til at det begynner å bli problematisk, og videre til at vi snakker lidelse/sykdom. Det som er med på å avgjøre hvorvidt det er en spiseforstyrrelse er hvor stor plass tanker og følelser omkring mat, kropp, trening og/eller vekt tar, og hvordan det påvirker deg. For mange handler spiseproblematikk/-forstyrrelse om noe mer enn mat og vekt, men om hvordan man har det. Jeg vil oppfordre deg til å uansett snakke med noen om dette, gjerne en person du kjenner deg trygg på, noen i familien, en venn eller legen din. Din lege vil videre kunne hjelpe deg til å vurdere hvorvidt det er behov for mer støtte og hjelp for at dette skal bli bedre for deg. ROS tilbyr også rådgivning som kan være til hjelp, enten det er gjennom vår anonyme chat, telefon eller individuelle samtaler. Vi er opptatt av at man skal kunne få snakke med noen på et tidlig tidspunkt, og ingen problem er for små eller for store for å søke støtte hos oss. Håper svaret her kan være til hjelp for deg. Med vennlig hilsen rådgiver i ROS.
ROS

NESTE AKTIVITETER

1. juli 2024
Trondheim
Ungdomsuke
19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
2. september 2024
Digitalt
Kurs: Mindful Eating

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.