Spørsmål & svar

Spørsmål: 1.januar 1970

Jente/kvinne, 

54 år

Jeg har alltid spist lite, og ikke vært noe glad i å spise sammen med andre. Etter lang kreftsykdom har dette imidlertid blitt veldig vanskelig. I perioder går det bra, men andre ganger, som nå, får jeg plutselig flashback fra da jeg var syk, blir livredd for å bli syk igjen, og klarer ikke få i meg noe. Det er som en angst. Og jeg vet ikke hva jeg kan gjøre for å komme meg opp igjen?

ROS svarer

Hei,

 

Og takk for at du tar kontakt. Så leit å høre at du har vært gjennom en lang kreftbehandling. Det kan for mange være veldig omfattende og mange kan kjenne at en slik omveltning i livet, kan gå utover andre områder i livet senere. En ettervirkning kan være angst for tilbakefall, og kan for noen være utfordrende å håndtere på egenhånd. Har du fått noe oppfølging av lege eller annet helsepersonell i ettertid, hvor du har fått satt ord på hvordan du har det i dag?

 

Du nevner også at du har alltid har spist lite, og at det er vanskelig å spise sammen med andre. Og dette har blitt verre nå. Et generelt råd kan være å opprette eller opprettholde en fast måltidsrytme gjennom dagen. Det kan være lurt å begynne i det små, med måltid man har erfaring med er lettest. Videre kan man bygge på enten med flere måltider, eller mengde mat i hvert måltid. Som hovedregel, pleier vi å råde til 4 hovedmåltider og 1-2 mellommåltider, og forsøke å ikke la det gå mer enn 3-4 timer mellom hvert måltid.

 

Du sier også at i perioder kan det går bra, men at det nå er vanskelig. Hvilke erfaringer har du fra tidligere, hvor det har gått bra? Er det noe her som kan hentes frem igjen, i perioder hvor det ikke går så bra?

 

Om dette blir for krevende på egenhånd, vil jeg oppmuntre til å ta kontakt med noen for å få mer hjelp med dette. For noen kan det være nyttig å oppsøke lege for mer veiledning. Det er også mulig å ringe oss eller skrive til oss på chat. Da vil vi kunne komme med mer konkrete råd.

 

Håper noe av dette kan være til hjelp for veien videre. Ønsker deg alt godt,

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

 

 

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. oktober 2023
Oslo
Åpen pårørendegruppe
3. oktober 2023
Bergen
Yogagruppe
5. oktober 2023
Bergen
Åpen pårørendegruppe
12. oktober 2023
Oslo
Fagkveld: Hva gjør vi med folkehelseproblemet spiseforstyrrelser?

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.