Spørsmål & svar

Spørsmål: 1.januar 1970

Jente/kvinne, 

19 år
Hei, jeg er i recovery for anoreksi for tiden og spiser det jeg skal og legger derfor på meg, og jeg lurer på om det er sånn at jeg alltid kommer til å legge på meg og veie mer enn det jeg gjorde før jeg ble syk, eller om jeg kommer til å slutte å legge på meg på et tidspunkt?

ROS svarer

Hei, Takk for at du tar kontakt her. Denne overgangen til å bli frisk kan for mange være utfordrende og jeg tror mange kan kjenne seg igjen i dette spørsmålet, jeg håper at noen av svarene her kan være til hjelp for deg.   En slik prosess kan for mange være vanskelig, det vil derfor være fint å ha lav terskel for å ta kontakt med enten fastlege eller behandler. Dersom du ønsker så er det også mulig å ta kontakt med oss her i ROS. For mange kan det være overveldende å stå i dette på egenhånd og det kan derfor være fint å få litt støtte og veiledning på veien. Det kan også være fint å stille seg selv spørsmål om hva som er målet med tilfriskningen. Er det et mål at du skal tilbake til der du var før du ble syk? Var du på en frisk vekt da?   Når kroppen får tilstrekkelig næring over tid, og forholdet til mat blir normalisert/bedre, så vil vekten etterhvert stabilisere seg. Samtidig vil det her være individuelle forskjeller når det kommer til hvor lang tid dette tar, og hva som er "normalt" for den enkelte. For at forholdet til mat, kropp og vekt skal bli bedre og ta mindre plass så vil det også være viktig å jobbe med selvfølelsen og skape en aksept for den du er nå. Til å begynne med kan det være fint å øve seg på å bli bevisst negative tanker om seg selv. Forsøk å legg merke til tankene og følelsene uten å kvitte deg med dem eller dømme de, bare la de være der akkurat som de er. Når du så har lagt merke til de negative tankene som dukker opp, forsøk og vend tankene mot et ikke dømmende sted. Kanskje du kan legge merke til pusten som går igjennom kroppen, eller styrken du har i deg. Hva kan du gjøre for at du skal ha det så bra du kan akkurat nå og akkurat i dag?   For noen kan det også være godt å forsøke å styrke betydningen av andre livsområder, og dempe betydningen av kropp og vekt. Kanskje du nå har mulighet til å bytte fokus til noe som du liker å holde på med, som en hobby, være sosial etc. Om en klarer å flytte fokuset sitt til andre ting i livet som er positivt og som gir glede, så kan dette for noen føre til at betydningen av vekt og kropp blir mindre. Jeg har hentet ut noen spørsmål fra artikkelen Kroppsfølelsen, som kanskje kan være nyttige for deg:
  • Hva er viktig for meg?
  • Hva ønsker jeg egentlig å bruke tiden min til?
  • Hva ønsker jeg at kroppen skal være for meg?
  Igjen vil jeg si at om en kjenner at det er vanskelig å stå i dette alene, så snakk med noen om det. Det er også mulig å ta kontakt med oss på vår rådgivningstelefon og på vår anonyme chattetjeneste. Håper noe av dette kan være til hjelp for deg<3 Med vennlig hilsen Rådgiver i ROS
ROS

NESTE AKTIVITETER

26. september 2023
Trondheim
Temakveld: Selvet og spiseforstyrrelser
27. september 2023
Trondheim
Pårørendeseminar: «Det friske i det syke»
2. oktober 2023
Oslo
Åpen pårørendegruppe
3. oktober 2023
Bergen
Yogagruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.