Spørsmål & svar

Jeg klarer ikke å styre inntak av søtsaker. Gikk ned mye etter slankeoperasjon, men lagt på meg igjen en del pga søtsug. Trenger hjelp!
Dato: 19.mai 2023

Jente/kvinne, 

50 år

Jeg klarer ikke å styre inntak av søtsaker. Gikk ned mange kilo etter slankeoperasjon, men lagt på meg igjen en del pga søtsug. Trenger hjelp!

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt.

 

Du skriver at du har gjennomgått slankeoperasjon og gått ned mye i etterkant, men etterhvert gått opp igjen. Du skriver at det er pga søtsug, at du ikke klarer å styre inntak av søtsaker og at du trenger hjelp. Det høres for meg ut som at du sitter med en opplevelse av å miste kontrollen over inntak av søtsaker til tider, og jeg kan tenke meg at det kan kjennes fortvilende ut. Det fremkommer ikke helt at det er noe konkret du lurer på, men at du ønsker hjelp. Det å erkjenne hva som er vanskelig og at man trenger hjelp er en viktig start for en endringsprosess.

 

De fleste opplever søtsug fra tid til annen, og kan ende opp med å spise litt mer søtsaker enn først planlagt. Dette er ikke unormalt. Men for noen kan det være noe som ikke bare skjer i blant, men som kanskje skjer ukentlig og flere ganger i uken. Og som følger med seg stor mengde skam og følelse av å ikke ha kontroll. Jeg vet ikke hvordan dette søtsuget utspiller seg hos deg, men for mange som tar kontakt med ROS, så kan dette være en del av en mestringsstrategi for å håndtere følelser på.

 

Før en slankeoperasjon har mange store tanker om at ting skal bli bedre bare man blir lettere. Men for mange er gjerne den høye vekten et symptom på noe annet. Anslag tyder på at så mange som 20–30 prosent av de med kroppsmasseindeks (BMI) over 27 tilfredsstiller diagnosekriteriene for overspisingslidelse, den mest vanlige formen for spiseforstyrrelser. Vi i ROS møter mange som ikke nødvendigvis tilfredsstiller alle diagnosekriteriene, men som kan kjenne seg igjen i mye. Det er også gjerne glidende overganger fra en overspisingsproblematikk/spiseproblematikk til at det blir en lidelse. For noen kan dette være preget av at man småspiser gjennom hele dagen, for andre kan det innebære sjeldnere episoder med store matinntak. Felles er at man spiser for å regulere følelser. Her kan du lese mer om overspisingsproblematikk. Å få hjelp til å gå ned i vekt er for veldig mange ikke tilstrekkelig for å håndtere overspisingen, for mange kan slanking derimot være med på å opprettholde det vanskelige forholde til mat.

 

Dersom du kjenner deg igjen i en overspisingslidelse/-problematikk er det viktig å søke profesjonell hjelp for det. Det er mulig å bli frisk fra, men kan være vanskelig å komme seg helt ut av på egenhånd. Ta opp med legen din hvilken hjelp som kan være aktuelt for deg, og hvilke tilbud som finnes i nærheten av deg. Det er viktig at det er noen som har kjennskap til overspisingslidelse/-problematikk, og/eller som er villig til å lære seg mer om det. For mange er det aktuelt å snakke med psykolog for å gå mer i kjernen på de følelsene som ligger bak overspisingen. Videre tilbyr vi i ROS individuelle samtaler (rådgivning, støtte, hjelp til selvhjelp) og ulike kurs (mindful self compassion, mindful eating) .

 

Jeg håper at dette svaret kan være til hjelp for deg.

 

Vennlig hilsen rådgiver i ROS.

 

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.