Spørsmål & svar

Kan man være overvektig og ha en spiseforstyrrelse?
Dato: 9.januar 2023

Jente/kvinne, 

19 år

Er det mulig å være overvektig og fortsatt ha en spiseforstyrrelse? Jeg tenker på mat og vekt hele tiden, og prøver konstant å slanke meg, men i praksis gjør jeg jo det ikke. Jeg sprekker hele tiden, og spiser til jeg blir kvalm, og så føler jeg meg skikkelig ekkel etterpå, som om jeg ikke har kontroll. Tenker ofte at jeg bare må ta meg sammen, men jeg er så sliten.

ROS svarer

Hei.

Først av alt – så bra du søker råd her når du lurer på dette. Jeg forstår godt at du kan kjenne deg sliten. Det er både slitsomt og tungt når tanker om mat og kropp tar så stor plass som du beskriver.

 

For å svare på spørsmålet ditt, så er svaret ja, spiseforstyrrelse forekommer hos mennesker med alle kroppstyper, også overvekt. Personer med høyere vekt kan oppleve en rekke spiseforstyrrelser, både atypiske anoreksi, atypisk bulimi, og overspisingslidelse. Felles for alle med spiseforstyrrelser er at man bruker mat til å håndtere vanskelige tanker og følelser – enten at man spiser lite eller kompenserer med oppkast, trening eller avføringsmidler, eller ved at man overspiser. Les gjerne vårt tidligere svar til "Hvordan vet jeg om jeg har en spiseforstyrrelse".

 

Noe av det du skriver kan minne om tegn ved overspisingsproblematikk/-lidelse. Overspisingslidelse er den spiseforstyrrelsen som forekommer mest, og den kommer til uttrykk på ulike måter. For noen kan lidelsen være preget av at man småspiser gjennom hele dagen, for andre kan det innebære sjeldnere episoder med store matinntak. De fleste bruker maten for å regulere følelser. Dette kan være alle typer følelser, men overspisingen skjer oftest når man er alene og kjenner på følelser som er vanskelige. Kjennetegn ved en overspisingsepisode er at det i en bestemt tidsperiode (for eksempel innenfor to timer) inntas en mengde mat som helt klart er større enn det en normalt ville spise i lignende tidsrom og under samme omstendigheter. Følelsen av å «miste kontroll» er typisk. Mange kan ha slike tanker som du beskriver - "at man sprekker, og bare må ta seg sammen". Overspising handler nok ikke om mangel på disiplin, men om helt andre ting, og det er nettopp det som er viktig å utforske. Overspisingslidelse kan du lese mer om her.

 

Det er viktig å søke hjelp dersom du kjenner deg igjen i noe av dette, og/eller at disse tankene tar så stor plass at det påvirker hvordan du har det og lever livet ditt. Jeg anbefaler å snakke med fastlege, eller helsestasjon for ungdom Helsestasjon for ungdom .  I ROS tilbyr vi ulike kurs og grupper, samt individuell rådgivning.

 

Legger også ved en episode fra vår egen podcast Uforstyrra som tar opp dette temaet: #4|Overspsising og evig på slanker'n

 

Vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

4. april 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
8. april 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
8. april 2024
Trondheim
Kurs: Yoga, meditasjon, avspenning & inspirasjon
10. april 2024
Bergen
Temakveld: Spiseforstyrrelser, smerteuttrykk ved overgrep (fulltegnet)

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.