Jente/kvinne,
Hei! Jeg er litt usikker på om jeg kan ha et problem. Jeg vil vel egentlig si at jeg har et godt forhold til mat, og spiser nok. Jeg har heller ikke et dårlig forhold til kroppen min. Men jeg merker at jeg har fått et litt vanskelig forhold til treningen. Det kan egentlig gå litt i perioder for meg. Jeg merker det egentlig mest i perioder hvor jeg ikke får trent. Da blir jeg stresset og kan fort få dårlig samvittighet. Noen ganger unngår jeg også avtaler, til fordel for treningen. Føler meg fort bedre etter en økt, men kan etterpå også få dårlig samvittighet for at jeg valgte treningen først. Mange ganger føler jeg at jeg må trene før jeg skal i noen besøker også, da føler jeg meg bra igjen. Synes det er vanskelig å vite hva dette kommer av. Det jeg egentlig lurer på, er om jeg kan ha en spiseforstyrrelse når det ikke handler om mat?
ROS svarer
Hei,
Og takk for at du skriver til oss. Dette skjønner jeg kan være vanskelig å forholde seg til, og forstå seg på. For mange kan det begynne litt i det små, og kanskje bare være utfordrende periodevis. Likevel kan det være ganske vanskelig med denne dårlige samvittigheten, når det står på. Og mange kan nok bli litt bekymret, når de merker endringer i følelsene knyttet trening, og det å oppleve at noe som utelukkende kjentes positivt før, nå har blitt utfordrende.
Det å ha en spiseforstyrrelse og det å ha et problematisk forhold til trening, er ikke det samme, men har mye av de samme mekanismene og en del likhetstrekk til felles.
Så hva kan ligge bak, når forholdet til trening kan bli problematisk?
En forenklet forklaring, kan være å se på treningen som en mestringsstrategi. I perioder i livet, hvor man kanskje opplever endringer, høye krav eller mye stress og uro, får de fleste et behov for å håndtere uroen. Dette skjer ofte ubevisst. Og ettersom trening er noe positivt og noe man blir anbefalt å gjøre regelmessig, så er det heller ikke så rart at man ønsker å følge disse rådene. Mange merker fort helsegevinstene av å trene. Man får ofte mer overskudd, og kroppen skiller ut en rekke hormoner som både gir en lykkefølelse og kan dempe stress. Det er kanskje ikke så rart at man jakter denne følelsen.
Men hvor bikker det til å bli et problem?
Dersom man opplever at man tyr til trening hver gang man opplever ubehag, eller ønsker å være i forkant, ved å trene, kan man oppleve at man går glipp av viktige ting som man også har behov for. Merker man at treningen blir viktigere enn vennskap, jobb, studier eller familie, er det kanskje slik at det har bikket.
Jeg tror at mange kan kjenne på denne samvittigheten fra tid til annen, og det er dermed ikke sagt at man har en spiseforstyrrelse av den grunn. Men hvor stor del av hverdagen dette etter hvert tar og hvordan dette påvirker hvordan man har det, vil nok avgjøre hvor problematisk det har blitt.
Heldigvis er det mulig å snu dette, og å få et bedre forhold til trening igjen. Men kanskje det er nødvendig å prate med noen, og se litt nærmere på hvilken funksjon treningen har fått for deg?
Mange tror de må vente til det har blitt veldig alvorlig, før de kan oppsøke hjelp. Men det har vist seg å være mye lettere å snu, om man gjør noe med det på et tidlig tidspunkt.
Kanskje en prat med noen i ROS kunne vært et sted å starte? Her kan man komme, uavhengig av hvor stort eller lite problemet har blitt.
Jeg legger ved noen linker, dersom du ønsker å lese mer om trening og hvordan komme i kontakt med ROS.
https://nettros.no/fa-kunnskap/trening/
https://nettros.no/chat/
https://nettros.no/individuelle-samtaler/
Håper dette ga mer klarhet i det du lurte på, og et håp om at det er fullt mulig å få et bedre forhold til trening igjen :)
Vennlig hilsen rådgiver i ROS
Strandgaten 6, 6. etg.
5013 Bergen
948 17 818 (innvalg 2)
[email protected]
Storgata 10B
0155 Oslo
948 17 818 (innvalg 3)
[email protected]
Breigaten 13
4006 Stavanger
948 17 818 (innvalg 4)
[email protected]
Kjøpmannsgata 23
7013 Trondheim
Tlf: 948 17 818 (innvalg 5)
E-post: [email protected]
Velkommen til å kontakte oss i våre åpningstider:
Ordinære åpningstider:
Mandag-torsdag: 10-16 og 17-21
Fredag: 10-16
Chatten holder stengt for lunsjpause kl. 11.30-12.00 alle dager.
Chatten er midlertidig stengt torsdager i oddetallsuker (uke 35, 37, 39).
ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.
Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.