Spørsmål & svar

Spørsmål: 4.juli 2023

Jente/kvinne, 

25 år

Kan ADHD være årsaken til spiseproblemene mine? Da jeg var liten kunne jeg være ganske hyper. Var flink på skolen, men hyper utenom. Blitt roligere med årene, men er mye engstelig, har ofte mange tanker, veldig mange følelser i løpet av en dag. Sliter med overspising. Hjelper mye å være aktiv. Sliter mer med skole nå enn når jeg var yngre, klarer ikke holde konsentrasjonen veldig lenge.

ROS svarer

Hei,

 

Og takk for at du tar kontakt. Så fint at du søker mer råd og støtte for det du kjenner er utfordrende i hverdagen. Jeg har ikke spisskompetanse på sammenheng mellom spiseproblematikk og ADHD og kan dermed ikke uttale meg om hvorvidt det er årsaken til spiseproblematikken din. Men du nevner hvordan mye tanker og følelser preger dagene dine og at du sliter med overspising. Jeg ønsker gjerne å belyse hvordan overspising kan ha en funksjon for å dempe uro, og hva man kan gjøre dersom man ønsker hjelp med dette.

 

Hva som er årsaken til at hver enkelt utvikler et problematisk forhold til mat, kan være veldig individuelt og sammensatt. Mer generelt kan vi si at maten kan få en funksjon, som på sikt også byr på problemer. Dersom man opplever uro i kropp, vansker med å regulere følelser eller tankekjør, får mange et behov for å dempe ubehaget. Det er forståelig at man søker en løsning på slike vanskelige utfordringer.

 

For noen, kan da maten bli en måte å døyve dette på. Mange beskriver at det å overspise, gjør at man får en pause fra alle de vanskelige tankene og følelsene, og kan lindre dette i en liten stund, for så å gjerne sitte igjen med vonde følelser som blant annet skam. Slike følelser som skam, kan igjen trigge til nye overspisingsepisoder. Dette kan bli et vanskelig mønster å bryte ut av på egen hånd.

 

Mye tyder på at man kan være mer sårbar for å utvikle et vanskelig spisemønster, dersom man har ADHD. Opplever man selv at dette går utover livskvaliteten, er det ofte behov for mer hjelp. Jeg vet ikke om du har fått noe hjelp med sine utfordringer rundt overspising? Vi ønsker at alle som opplever et problematisk forhold til mat, skal få hjelp og tilbud om veiledning. ROS tilbyr gratis rådgivningssamtaler på alle våre sentre. Man behøver ikke å ha en diagnose eller henvisning, men kan ta direkte kontakt selv på det aktuelle senteret selv. Om du ønsker å lese mer om hva slike samtaler kan inneholde, kan du lese mer her.

 

Ros tilbyr også kurs i Mindfull eating og Mindfull Self Compassion. Mer om det kan du lese her.

Om du ønsker å prate mer om dette med en rådgiver, kan du ta kontakt på telefon eller chat.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. oktober 2023
Oslo
Åpen pårørendegruppe
3. oktober 2023
Bergen
Yogagruppe
5. oktober 2023
Bergen
Åpen pårørendegruppe
12. oktober 2023
Oslo
Fagkveld: Hva gjør vi med folkehelseproblemet spiseforstyrrelser?

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.