Spørsmål & svar

Dato: 5.juni 2023

Jente/kvinne, 

15 år

Jeg klarer ikke slutte å overspise. Kan dere gi deres beste tips og hjelp! Vær så snill :( jeg vil dø

ROS svarer

Hei,

 

Og takk for at du tar kontakt. Jeg forstår at det kan være fortvilende å streve med overspising, og ikke klare å slutte med dette. Det er veldig forståelig at du kan kjenne på tunge tanker i en slik situasjon. Jeg ønsker å komme med noen råd til hva du kan gjøre, og håper at det kan være til hjelp for deg.

 

Det første jeg ønsker å kommentere, er det du sier om at du vil dø. For noen kan det være et uttrykk for at det man står i er så utrolig vanskelig, at man bare vil bort fra det vonde. For andre kan det faktisk være reelle tanker om at man ikke ønsker å leve lenger. Jeg ønsker å spørre deg om hvordan dette er for deg? Om det siste er tilfelle, skal man ikke måtte gå alene med slike vonde tanker, og det er svært viktig å dele disse tankene med noen.

Det at du nå strekker ut en hånd og spør om hjelp, sier meg at du har et håp om å få det bedre. Det er modig av deg å oppsøke mer støtte og jeg vil også bekrefte at det er fullt mulig å få det bedre med det du strever med. De fleste har behov for hjelp og støtte.

 

Om du ikke allerede har fortalt noen om overspisingen, vil jeg anbefale deg å snakke med noen du kan stole på, f.eks foreldre, lærer eller en helsesykepleier på skolen. Om du ønsker å snakke mer om dette med oss, kan du også ta kontakt på vår anonyme chat. Der kan vi bedre hjelpe med å finne ut hva som kan være til hjelp for deg.

 

Når det gjelder konkrete tips til hvordan redusere overspising, har vi noen generelle råd vi pleier å gi. Her ønsker jeg å vise til et tidligere svar, og fremheve siste delen av svaret:

Jeg sliter med overspising, hvordan kan jeg stoppe med det?

Det vil videre være nyttig å utforske hva som gjør at du overspiser. For mange kan det å prøve å slanke seg, og spise for lite gjennom dagen skape et fysisk og psykisk behov for å overspise. Det å spise regelmessig og nok mat er ofte en god ting å starte med, og hjelper mange til å overspise mindre. Strenge regler om hva en kan og ikke kan spise er også noe som påvirker mange som sliter med overspising. Så det å jobbe med å bli mer fleksibel vil også være til hjelp. Som jeg tidligere nevnte, kan overspising være en måte å regulere følelser på, så det kan også være fint å utforske om det er noen spesifikke følelser i forkant av overspisingen. Legger ved noen punkter som oppsummerer dette:

  • Spise regelmessige måltider, og spise seg mett til måltider.
  • Jobbe med aksept for alle matvarer. Ingen mat er farlig.
  • Fokusere mest på hva en vil ha mer av, heller enn hva en vil unngå eller ha mindre av.
  • Er det noen spesielle følelser du legger merke til før overspisingen skjer?

 

Selv om dette er råd som vil være til hjelp for mange, har likevel de fleste behov for mer hjelp og veiledning for å klare å slutte med overspisingen. ROS tilbyr også gratis rådgivningssamtaler. Det er ikke behandling, men samtalene fungerer som veiledning og hjelp til selvhjelp. Mer om hva det innebærer, kan du lese her.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
27. august 2024
Trondheim
Temakveld: Spiseforstyrrelser og kroppsbilde
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.