Spørsmål & svar

Jeg hater kroppen min. Hva kan jeg gjøre?
Dato: 18.januar 2023

Jente/kvinne, 

13 år

Hei. Jeg føler meg tykk. Samtidig er jeg mye høyere enn guttene i klassen vår og jeg føler meg veldig stor. Hater kroppen min. Kunne ønske jeg var liten og søt. Prøver å spise sunt og trene, men det hjelper ikke. Hva kan jeg gjøre?

ROS svarer

Hei.

Takk for at du tar kontakt her og deler hvordan du har det. Det er vondt å kjenne på slik usikkerhet omkring eget utseende. Det er leit å høre at du har det slik. Samtidig vet jeg at veldig mange kan nok relatere til det du spør om, så takk for at du tar opp denne problematikken.

 

Det er veldig vanlig at når man går inn i tenårene blir man mer bevisst eget utseende, og at en sammenligner seg selv mer med andre. Når vi sammenligner oss mer og mer med andre, blir vi vår egen største kritiker. Det er ikke unormalt at en kan føle seg dårligere eller mindre fin enn alle andre, men det betyr ikke at det er sant. Husk også på at i tenårene spriker utseende og kroppene veldig, da man utvikler seg veldig ulikt. Dersom dette er tanker som tar veldig stor plass og påvirker hvordan du har det, så kan det være lurt å snakke med noen om det. Vonde tanker kan ofte bli større og mer ubehagelig når vi går mye alene med dem. Videre legger jeg ved noen råd om hvordan du kan jobbe med at slike tanker kan ta mindre plass (hentet fra Psykt deg av Maria Østhassel):

 

  • Tenk over ordene du bruker til å beskrive kroppen din. De har stor betydning for hvordan du faktisk opplever den og hva du føler om den. Snakk til deg selv slik du ville ha snakket til noen du bryr deg om.
  • Bli bevisst over og anerkjenn alle de ulike aspektene ved hvem du er, og husk : utseende er IKKE det mest interessante ved NOEN. Ikke identifiser deg med kroppen eller utseendet ditt.
  • Det å se på andre som legger ut mange bilder av kroppen sin på sosiale medier i 10 minutter kan ha en negativ effekt på hva du føler om din egen kropp. Så unfollow enhver person som får deg til å føle at kroppen din ser feil ut. Og minn deg selv på hvor redigerte alle disse bildene er.

 

PS. Du ser helt riktig ut!

 

Så fint at du har fokus på å spise sunt og trene. Samtidig skriver du at det ikke hjelper. For mange kan motivasjonen for å spise sunt og trene være å endre kroppen sin, jeg vet ikke om det kanskje er litt slik for deg også. Størrelsen på kroppen henger ikke sammen med hvordan man har det med seg selv. Når motivasjonen er å endre på kroppen, så er også sjansen stor for at man føler seg mer mislykket. Et råd fra meg vil da være å fokusere på ting som gjør deg godt. F.eks. at du ønsker å spise god og næringsrik mat og være i aktivitet, fordi det gir overskudd, en frisk, glad og sterk kropp som kan bære deg langt i livet. Dersom dette er noe du bruker mye tid på å tenke på, kan det være lurt å snakke med noen om det. Det kan være dine foreldre, noen venner eller helsesykepleier. Du kan også bruke vår anonyme chat for å prate mer om dette.

 

Håper dette svaret kan være til hjelp for deg.

 

Vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

1. juli 2024
Trondheim
Ungdomsuke
19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.